Η κλήση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του ανθρώπου που έχει ταυτιστεί πλέον με την ασφάλεια στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας και των χούλιγκαν, αφήνει ένα σοβαρό κενό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ειδικά εν μέσω του κύματος μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται προ των πυλών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ποιος καταλληλότερος να αντικαταστήσει τον Χρυσοχοΐδη εν μέσω εξελίξεων; Μα φυσικά ο πλέον αποτελεσματικός υπουργός στη χώρα τα τελευταία 13 χρόνια, Άδωνις Γεωργιάδης

Η άρση του καμποτάζ

Το πρώτο δείγμα από τον Άδωνι, το πήραμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκεί ο Άδωνις έδειξε σε όλους ότι εκτός του γεγονότος ότι δεν κάνει πίσω όταν πρέπει να εφαρμοστεί το σωστό, ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που πρέπει να μετράει σε έναν υπουργό. Η άρση του καμποτάζ, ήταν μια πρωτοβουλία που την περιμέναμε όχι πολύ. Μόνο 3,5 δεκαετίες. Ο Άδωνις μέσα σε ένα μήνα σχεδόν από την ανάληψη καθηκόντος στο υπουργείο Ναυτιλίας, τελείωσε με το ζήτημα. 

Το υπουργείο Υγείας

Η επόμενη θητεία του Άδωνι ήταν στο υπουργείο Υγείας, διαδεχόμενος τον Ανδρέα Λοβέρδο. Λοιδωρήθηκε όσο κανείς. «Ο βιβλιοπώλης υπουργός Υγείας» έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δικαίωσε απόλυτα τον Αντώνη Σαμαρά και ανάγκασε τους πολιτικούς αντιπάλους να παραδεχθούν πως επρόκειτο για τον πιο δουλευταρά και αποτελεσματικό υπουργό. Φυσικά δεν έλειψαν οι συκοφαντίες, οι μονταζιέρες όπως «δεν θα μου κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν», το μεγάλο ψέμα ότι ο Γεωργιάδης έβαλε το 5ευρω στα νοσοκομεία, ενώ ήταν εκείνος που προσδιόρισε τις εξαιρέσεις που δεν θα το πληρώνουν (παρότι το μέτρο απεδείχθη σωστότατο). Παρά ταύτα, ο Άδωνις σταθερός, με αποφασιστικότητα, θέληση και αποτελεσματικότητα, συνέχιζε να εργάζεται και να αποδίδει τα μέγιστα.

Το Ελληνικό

Φτάνουμε στο 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας και η ανάγκη για ανάπτυξη είναι στο ζενίθ. Η καταστροφική τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας στα τάρταρα και ο νέος τότε πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να δράσει άμεσα, ώστε να μη χαθεί ούτε δευτερόλεπτο. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναθέτει στον αποτελεσματικό Άδωνι Γεωργιάδη, το πιο κρίσημο υπουργείο για τη συγκεκριμένη θητεία. 

Στο υπουργείο Ανάπτυξης πλέον, με μια ολοκληρωμένη θητεία 4 ετών, ο Άδωνις ξεδίπλωσε όλη του τη μαεστρία ως υπουργός. Με προσωπικές παρεμβάσεις σε διαπραγματεύσεις επιχειρηματικών Κολοσσών, με άμεσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που τον ανέδειξαν σε κρίσημο παράγοντα για την ανάκαμψη της χώρας από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει επί ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά, κατάφερε να δρομολογήσει το σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας», το Ελληνικό. Οι μπουλντόζες μπήκαν, το the Hellinikon park Experience δόθηκε στο κοινό και μαζί με αυτό, μια σειρά από ατελείωτες επενδύσεις διεθνών οικονομικών γιγάντων, όπως η Microsoft, η Amazon, η Google, η Facebook κ.ο.κ. 

Το 8ωρο, η ευελιξία στην εργασία κι οι τριετίες

Το 2023, ο Άδωνις αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας. Είναι μήνας Ιούλιος. Άλλη μία απόδειξη για την αποτελεσματικότητά του, είναι ότι σήμερα είχαμε ανασχηματισμό και έχουμε 3 Ιανουαρίου. μέσα σε ένα εξάμηνο, ο Άδωνις έδωσε λύση στην ευελιξία της εργασίας και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, με τη δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να καθορίζουν το καθεστώς εργασίας μεταξύ τους και να μην χρειάζεται να εργαστεί κανείς με αδήλωτα χρήματα μετά το 8ωρο του. Παράλληλα, εκδόθηκαν συντάξεις σε χρόνο ρεκόρ, μένοντας μόλις 24.000 εκκρεμείς.

Στις μέρες του στο υπουργείο Εργασίας, επίσης, ξεπάγωσαν και οι τριετίες.

Επιστροφή στην υγεία

Και τώρα το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έρχονται, είχαν βασικό παράγοντα τον Μιχάλη Χρσοχοΐδη. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και για την κυβέρνηση και για την κοινωνία. Το υπουργείο λοιπόν αυτή τη στιγμή χρειαζόταν αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης λοιπόν αυτή τη στιγμή, με τα διαπιστευκτήριά του διαχρονικά, φαίνεται να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες στην υγεία. Και πάντα ήταν άλλωστε. 

Ευχομαστε καλή θητεία και αναμένουμε τα γνωστά αποτελέσματα...