Την ερχόμενη Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, όλα τα βλέμματα θα στραφούν σε δύο πρόσωπα. Στον Ανδρέα Λοβέρδο και στη Φώφη Γεννηματά. Ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος και άπαντες αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του και αν σκοπεύει με τις παρεμβάσεις του να επιταχύνει τις εσωκομματικές εξελίξεις. Απαντες, επίσης, αναρωτιούνται αν θα υπάρξει και σε ποιον τόνο αντίδραση της Φώφης Γενημματά. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, και ενώ ήταν γνωστό ότι ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε στους βουλευτές αλλά και στην ίδια την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, η κυρία Γεννηματά απέφυγε κάθε προσωπική αναφορά. Και ο Ανδρέας Λοβέρδος που δέχθηκε κριτική από μέλη του οργάνου για το «άκαιρο» της πρωτοβουλίας του, δεν θέλησε να απαντήσει, πυροδοτώντας μια μάλλον άχαρη συζήτηση, στο «τρολάρισμα» του Βασίλη Κεγκέρογλου: «Ανδρέα, τι έχεις να πεις για όλα αυτά;».
Οσοι εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει εισέλθει σε μια άτυπη και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα προεκλογική περίοδο που θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια να ενισχύσει το στίγμα του και τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ουδείς από τους ενδιαφερομένους για την ηγεσία δείχνει πρόθυμος να χρεωθεί μια συζήτηση που είναι αδιάφορη για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης και προκαλεί ενόχληση σε σημαντικό τμήμα της βάσης του κεντροαριστερού σχήματος.
Το απόγευμα της Πέμπτης, στη Χαριλάου Τρικούπη ο Παύλος Χρηστίδης παρουσίασε στους δημοσιογράφους ένα μπαράζ νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών με την οποία επιχειρεί να ανοίξει τον βηματισμό του κόμματος. Την ίδια ώρα, λίγα τετράγωνα πιο πέρα, στην οδό Αμερικής, ο Ανδρέας Λοβέρδος συσκεπτόταν με το δικό του επιτελείο. Οχι, στην ατζέντα δεν υπήρχε κανένα εσωκομματικό θέμα, ούτε καν οργανωτικής φύσης, όπως για παράδειγμα οι διαδικασίες μεταφοράς του στρατηγείου στο γραφείο της οδού Ακαδημίας που νοικιάστηκε πρόσφατα. Τη συζήτηση απασχόλησε το τρίπτυχο πανδημία – οικονομία – εθνικά θέματα. «Για οικονομία μιλούσα το καλοκαίρι» είπε ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στους συνεργάτες του. «Τώρα μιλάω για φτώχεια. Χρειάζεται δίκτυ προστασίας. Χρειάζεται δίκτυ προστασίας για τους ανέργους και τους χαμηλοεισοδηματίες. Βλέπω την κατάσταση στα δικηγορικά γραφεία. Οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι συνεχώς μειώνονται. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα». Είναι φανερό άτι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι αυτές που καθορίζουν την ατζέντα της συζήτησης.
Τότε, πώς γίνεται μέσα σε όλη αυτή τη συγκυρία ένας έμπειρος πολιτικός να σπεύδει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, τοποθετώντας τον εαυτό του στην αφετηρία μιας κούρσας στην οποία δεν έχει προσέλθει, μέχρι στιγμής, κανένας άλλος δρομέας; Το ερώτημα αυτό του ετέθη πρόσφατα από συνομιλητή του. «Δεν είμαι μόνος μου. Μπήκα δεύτερος στην αφετηρία» απάντησε, άνοιξε το συρτάρι του γραφείου του και έβγαλε δύο φακέλους. «Τι είναι όλα αυτά;» ρωτήθηκε. «Δημοσιεύματα, με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου. Γράφουν για τη δήλωση Γεννηματά ότι θα είναι υποψήφια στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας. Η δική μου υποψηφιότητα ανακοινώθηκε τρεις μήνες αργότερα».
«Ακόμα και αν είναι έτσι», επέμεινε ο συνομιλητής του, «για πόσο καιρό θα είσαι υποψήφιος; Για δύο μήνες; Για τρεις μήνες; Μέχρι τον Νοέμβριο που έχουν προγραμματιστεί οι εσωκομματικές εκλογές; Για μετά τις εθνικές εκλογές, αν ο Μητσοτάκης επιλέξει κάλπες το φθινόπωρο;». «Για όσο καιρό χρειαστεί» απαντά. «Μη σου διαφεύγει ότι είμαι μαραθωνοδρόμος. Επί της ουσίας, τώρα, χρειάζεται συστηματική και σε βάθος δουλειά, θα απαιτηθούν μήνες για αυτό» του είπε.
Το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου
Ομως, ένας δρομέας στην αφετηρία μιας κούρσας γνωρίζει την απόσταση που έχει να διανύσει. Το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής περιγράφεται στο Καταστατικό, αλλά δεν μπορεί να αγνοεί την πολιτική πραγματικότητα. Πώς, λοιπόν, μπορεί ένα κόμμα να οδηγηθεί σε εσωκομματικές κάλπες με την πανδημία να μην έχει αποτελέσει παρελθόν; Ο κ. Λοβέρδος διεκδικεί να μην ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που ο Ανδρέας Παπανδρέου ονόμαζε «αιθεροβάμονες». «Είναι άλλο η τακτική της αναμονής λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας που, πράγματι, δεν επιτρέπουν την ύπαρξη σαφούς χρονοδιαγράμματος και είναι άλλο η στρατηγική της σκόπιμης καθυστέρησης» απαντά, κάνοντας τους συνομιλητές του να αναρωτιούνται αν έχει βάση η φημολογία που τον θέλει, εφόσον συνεχιστούν οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος, να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών. Ο ίδιος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, πιθανώς θα έχει φτάσει στα αφτιά του το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη: «Ούτε να το σκέφτεται».
Η μάχη του Κέντρου και το… ΠαΣοΚ
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Λοβέρδος θα κινηθεί συστηματικά και προσεκτικά. Οχι γιατί στην επαφή του με τη βάση του κόμματος ακούει «σταμάτα, Ανδρέα». Αλλωστε, όπως συνεχώς επισημαίνει στους συνομιλητές του, «υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων μας, που αυξάνεται και ζητάει αλλαγή ηγεσίας, ανεξάρτητα από τον ποιον επιλέγει για τη θέση του προέδρου», θα κινηθεί προσεκτικά γιατί δεν είναι μέρος της στρατηγικής του να ανοίξει μέτωπο με την κυρία Γεννηματά. Τον ενδιαφέρει, πρωτίστως, να μην αφεθεί και άλλος χώρος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν πρέπει να του κάνουμε το χατίρι να τον αφήσουμε να καταλάβει τον χώρο του Κέντρου. Αυτή είναι η επιδίωξή του. Να μας εκδιώξει από τον χώρο του Κέντρου και να μας εξαφανίσει πολιτικά» τονίζει συνεχώς. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι η σημερινή εικόνα του κεντροαριστερού σχήματος είναι «βούτυρο στο ψωμί» του νέου δικομματισμού. «Ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής» τονίζει με νόημα.
Το «μπορώ καλύτερα» που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το κεντρικό μήνυμα του κ. Λοβέρδου συνδέθηκε με τον στόχο του υπερδιπλασιασμού των ποσοστών του κόμματος. Πώς θα γίνει αυτό; «Αν ο κάθε ψηφοφόρος του ΠαΣοΚ γυρίσει σπίτι του» είναι η απάντηση που ίσως εξηγεί το ότι ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται σε ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής, γεγονός που όχι μόνο δεν έχει περάσει απαρατήρητο αλλά προκαλεί ανησυχία σε στελέχη του κόμματος που δεν προέρχονται από το ΠαΣοΚ. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» είπε πρόσφατα η Φώφη Γεννηματά στον Θόδωρο Μαργαρίτη που της έθεσε το θέμα του ολοένα και εντεινόμενου αιτήματος επιστροφής στο όνομα και στα σύμβολα του ΠαΣοΚ. Ωστόσο ο κ. Μαργαρίτης αλλά και στελέχη όπως ο Γιάννης Μεϊμάρογλου αλλά και στελέχη προσκείμενα στον Γιώργο Καμίνη ετοιμάζονται, μέσω εκδήλωσης, να δώσουν το «παρών» θέλοντας να θυμίσουν ότι το Κίνημα Αλλαγής ιδρύθηκε με στόχο να εκφράσει τις ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Είναι φανερό ότι η πανδημία μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στις δημόσιες συζητήσεις για την ηγεσία, αλλά δεν μπορεί να αναστείλει την παρασκηνιακή εσωκομματική ζωή.
του Δημήτρη Χονδρου από το Βήμα της Κυριακής