Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης

 

Ανασχηματισμός γιοκ το Σαββατοκύριακο! Σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν ορισμένα ΜΜΕ που είχαν «καλά ενημερωμένο ρεπορτάζ», εμείς εδώ από tomanifesto σας είχαμε ενημερώσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει ανασχηματισμός τώρα.

 

Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα προτού καταλήξει στις αλλαγές που θέλει και πριν από την οριστικοποίηση των αποφάσεών του εν όψει του καλοκαιριού. Εάν πάρει απόφαση να γίνουν κυβερνητικές αλλαγές, αυτό θα συμβεί μετά το καλοκαίρι και υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ο ίδιος.

 

Δεν ξέρω ποιος πρωτοστάτησε στα σενάρια ανασχηματισμού, αλλά είναι προφανές ότι δεν προήλθαν από πραγματική διαρροή και πληροφορία από το Μαξίμου. Μάλλον τα σενάρια αυτά προήλθαν από διαρροές που ήθελαν να γίνουν ορισμένοι που ενδιαφέρονται οι ίδιοι να αναβαθμιστούν ή να μπουν στην κυβέρνηση και λιγότερο από κυβερνητικές πηγές που έδωσαν μια τέτοια πληροφορία.

 

Εμείς δικαιωθήκαμε πλήρως που γράφαμε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός τώρα και μας επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο Μαξίμου.

 

Τέλος λοιπόν με τα σενάρια περί κυβερνητικών αλλαγών και όπως όλα δείχνουν τελειώνουν και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα πάρει τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός.

 

Γιατί τότε θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ζυγίσει τις εξελίξεις, θα δει τι έχει να αντιμετωπίσει η χώρα από εδώ και πέρα και εν συνεχεία θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Πότε θα γίνει αυτό; Λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε θα ξέρουμε εάν πράγματι προκηρυχθούν πρόωρες κάλπες ή θα πάμε μέχρι το τέλος της συνταγματικής τετραετίας. Υπομονή λοιπόν…

 

Με τη Σβίγκου;

Την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει πολιτικά πρόσωπα που έχουν επιρροή στον χώρο του κέντρου επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, τη Ράνια Σβίγκου προτείνει για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος. Για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα, ο Τσίπρας πρότεινε τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Και τα δύο πρόσωπα έχουν στενά κομματικά χαρακτηριστικά και δεν μπορούν να διεισδύσουν στους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου. Αυτή είναι μια πρώτη διαπίστωση…

 

Στόχος η Αχτσιόγλου

Υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο πίσω από το φάγωμα του Τζανακόπουλου από τη θέση του γραμματέα. Δεν είναι μόνο ότι ο Τσίπρας ήθελε να αποκαταστήσει τις εσωκομματικές σχέσεις του με την «Ομπρέλα», υπάρχει παρασκήνιο με τη συνολική συμπεριφορά του Τζανακόπουλου. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορούσαν για αλαζονεία και υπερφίαλη συμπεριφορά. Κάποιοι άλλοι όμως βλέπουν πίσω από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα το ψαλίδισμα των φιλοδοξιών της Εφης Αχτσιόγλου. Τώρα, χωρίς τον σύντροφό της να είναι γραμματέας, η πολιτική συμπεριφορά της Αχτσιόγλου θα είναι διαφορετική, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι θα ξέρουν αυτοί…

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”