Ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ο μακροβιότερος Υφυπουργός Αθλητισμού στην ιστορία, παραμένοντας στην «ηλεκτρική καρέκλα», απ’ όπου οι προκάτοχοί του ανασχηματίζονταν ανά διετία, μια ολόκληρη 4ετή θητεία, απολαμβάνοντας την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.


Έφερε 7 μεταρρυθμιστικούς αθλητικούς νόμους, συγκρούστηκε σφόδρα με τα κατεστημένα στον αθλητισμό, δυσαρέστησε πάρα πολλούς παράγοντες αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις εναντίον του, αναβίωσε εμβληματικές διοργανώσεις, όπως το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, που προβάλλουν τη χώρα παγκοσμίως.

Ποιος όμως είναι αυτός ο 50χρονος Ηρακλειώτης πολιτικός –και πρώην Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας- πέρα από όσα διαβάζαμε, υπέρ του ή εναντίον του στα αθλητικά ρεπορτάζ;

Οι απαντήσεις (του) αμέσως παρακάτω, σε μια διαφορετική συνέντευξη 10 προσωπικών ερωτήσεων που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Παραπολιτικά:


1. Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;


Δέκα χρόνια μετά βλέπω τον εαυτό μου ακόμα πιο ώριμο, πιο αποτελεσματικό, πιο ήρεμο και πιο συνθετικό. Στοιχεία δηλαδή, που χρειάζονται στην πολιτική και αποκτώνται σταδιακά και με την εμπειρία.

2. Πείτε μου 5 λέξεις που να σας χαρακτηρίζουν;


Αμεσότητα, εργατικότητα, πάθος, αποτελεσματικότητα και εντιμότητα, με οτιδήποτε καταπιάνομαι.

3. Ποιος είναι ο αυστηρότερος κριτής σας;


Οι αυστηρότεροι κριτές μου είναι η σύζυγός μου και ο γιος μου. Αλλά και οι στενοί μου συνεργάτες, με τους οποίους έχουμε γίνει μια δεμένη οικογένεια.

4. Γιατί γίνατε πολιτικός;

Σίγουρα δεν έγινα πολιτικός επειδή είχα κάποιου είδους «κληρονομική υποχρέωση». Προέκυψε από την αγάπη μου για τα κοινά και την εσωτερική επιθυμία μου αν προσφέρω όπως μπορώ στον τόπο μου. Κι ομολογώ ότι τελικά η ενασχόληση με την πολιτική είναι κάτι που με εκφράζει απόλυτα.

5. Πώς επηρεάζει η πολιτική την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική σας ζωή και πώς τα συνδυάζετε;


Η πολιτική επηρεάζει και μάλιστα σημαντικά την προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική μου ζωή. Άλλοτε προς το καλύτερο, μέσα από την προσφορά και τις πολύτιμες εμπειρίες και άλλοτε εις βάρος μου. Ωστόσο, δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου.

6. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα σας και ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προσόν;


Το μεγαλύτερό μου μειονέκτημα είναι ότι παθιάζομαι με αυτό που κάνω. Και όταν αναλαμβάνω κάτι, δίνω όλες μου τις δυνάμεις μέχρι να φτάσω στον τελικό στόχο.
Αυτή η συνήθεια ενίοτε αποβαίνει εις βάρος του οργανισμού μου. Όταν όμως έρχεται η ικανοποίηση από το τελικό αποτέλεσμα, στο τέλος της ημέρας δεν το μετανιώνω.

7. Για ποια αποτελέσματα του έργου σας είστε περήφανος και τι οραματίζεστε να πραγματοποιήσετε;


Είμαι υπερήφανος για το έργο μου ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και για το έργο μου ως Υφυπουργός Αθλητισμού, όπου πετύχαμε να μπει νοικοκύρεμα και διαφάνεια στο χάος, που επικρατούσε στο αθλητικό οικοδόμημα.
Δώσαμε μια πρωτόγνωρη δυναμική σε ένα χαρτοφυλάκιο, που λίγοι υπολόγιζαν στην αρχή και οραματίζομαι να καθιερωθεί ο αθλητισμός ως μια βασική και υπολογίσιμη δύναμη για τις επόμενες Κυβερνήσεις.

8. Πείτε μου δύο ανθρώπους που σας επηρέασαν στη ζωή σας για την διαμόρφωση της σημερινής σας προσωπικότητας;


Πρωτίστως ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Αυγενάκης, με τον οποίον είχα πάρα πολύ ιδιαίτερη σχέση και σήμερα δεν είναι στη ζωή.
Επίσης, ένας σπουδαίος άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για τον χαρακτήρα μου είναι ο πρώην Ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Σαρειδάκις.

9. Ποιόν πολιτικό θαυμάζετε περισσότερο;


Θαύμαζα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους που με ενέπνευσαν και με παρότρυναν να ασχοληθώ με την πολιτική. Σήμερα, η αλήθεια είναι ότι είμαι θαυμαστής του έργου και της αποτελεσματικότητας του γιού του, του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη.

10. Ποια είναι τα αγαπημένα σας χόμπι και γιατί;


Μου αρέσει πάρα πολύ ο αθλητισμός. Ιδιαίτερα, είμαι φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού, παίζω συχνά μπιτς βόλεϊ, κάνω κικ μπόξινγκ και γενικότερα αθλούμαι καθημερινά. Η άσκηση μού δίνει ενέργεια και καλή διάθεση να αντιμετωπίσω τις υποχρεώσεις μου.