Το θέμα της ηγεσίας στα δύο κόμματα της Κεντροαριστεράς διερευνά δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό της Political. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας, όμως δεν λείπουν οι αμφισβητήσεις , οι αντίθετες απόψεις, οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Στο ΚΙΝΑΛ από την άλλη, το θέμα αντικειμενικά έχει ανοίξει ενόψει της Συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου του 2021. Ήδη δύο ( Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης) έχουν δηλώσει το παρόν, άλλοι το έχουν έχουν αφήσει ανοιχτό σε δημόσιες δηλώσεις τους, ενώ σε ρεπορτάζ αναφέρονται και άλλα ονόματα.
ΣΥΡΙΖΑ
Στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 30.8% των προτιμήσεων στο ερώτημα «με ποιον ηγέτη μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πιο δυναμική πορεία» έναντι 12.2% του Ε. Τσακαλώτου. Κάποια αδύναμη παρουσία εγγράφουν οι Ε. Αχτσιόγλου με 3.4%, ο Π. Σκουρλέτης με 1.6% και η Ρ. Δούρου με 1% ενώ ένα 16.9% δήλωνε ΑΛΛΟΝ, είτε δηλώνοντας διάφορα ονόματα είτε μη έχοντας κάποια άλλη καθαρή πρόταση. Σημειώνουμε ότι περίπου ο ένας στους τρεις δεν απαντούσε. Αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού για πολλούς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και για άλλους η ηγεσία τους Α. Τσίπρα φαίνεται ότι δεν αμφισβητείται σοβαρά.
Ασφαλώς σημασία έχει τι λέει το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και σ΄αυτό ο Α. Τσίπρας συγκεντρώνει το 63.2% έναντι 7.3% του Ε. Τσακαλώτου. Ακολουθούν η Ε. Αχτσιόγλου με 3.6%, ο Π.Σκουρλέτης με 2.3% και η Ρ. Δούρου με 1.4%, ενώ το 7.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Δεν απαντούσε το 14.3%.
Είναι φανερό ότι ο Α. Τσίπρας είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν θέματα που ή θα δώσει απαντήσεις ή η αμφισβήτηση θα ενταθεί με την πάροδο του χρόνου. Αναφέρουμε ότι μόλις το 28.6% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένο γενικά με την αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το 50% των ψηφοφόρων του τον επιλέγει ως πιο κατάλληλο Πρωθυπουργό , η πρόθεση ψήφου ( χωρίς αναγωγές ) « παίζει ανάμεσα στο 18%-19% » και η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από την Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου είναι δυσθεώρητη ακόμα και της τάξης του 19%. Αν αυτά τα δεδομένα δεν αλλάξουν, θα εδραιώνεται μια πορεία προς σίγουρη ήττα και αυτό πέρα από άλλες ιδεολογικές, πολιτικές αναζητήσεις θα τροφοδοτεί αμφιβολία και αμφισβήτηση.
Το ΚΙΝΑΛ
Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ το ερώτημα ετέθη ευθέως αφού το θέμα της ηγεσίας έχει ανοίξει και συζητείται δημόσια και μαλιστα συνοδευόμενη από την σχετική ονοματολογία.Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν εκπλήξεις και ένα περίπλοκο σκηνικό μέσα στο ΚΙΝΑΛ.
Στο σύνολο της κοινής γνώμης πρώτος επιλέγεται ο Α. Λοβέρδος με 20.6% και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης με ποσοστά 17.6% και 13.4% αντίστοιχα. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 5.2%, ο Γ. Καμίνης με 3.6% και η Ε. Καιλή με 3.2%, ενώ το 13.2% δήλωνε ΑΛΛΟΝ. Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ δεν απαντούσε το 23.2% ποσοστό εμφανώς χαμηλότερο απ΄ ότι συνέβαινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι για το ΚΙΝΑΛ το θέμα έχει ανοίξει, αλλά και από το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που δείχνουν δυνάμεις από όλο τον πολιτικό χάρτη για τις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ.
Ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το προβάδισμα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης με 26.7% , ενώ ακολουθεί ο Α. Λοβέρδος με 25.3% και η Φώφη Γεννηματά με 21%. Η κατάταξη στην τριάδα αποτελεί αντικειμενικά μια έκπληξη αφού η νυν Πρόεδρος εμφανίζεται τρίτη. Ακολουθούν ο Π. Γερουλάνος με 8%, ο Γ. Καμίνης με 3.5% και η Ε. Καιλή με 3%, ενώ το 6.3% δηλώνει ΑΛΛΟΝ. Μόνο το 6% δεν απαντούσε.
Ασφαλώς βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας διεκδίκησης που θα κριθεί σχεδόν ένα χρόνο μετά, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα ανακοινωμένα. Φαίνεται πάντως ότι υπάρχει ένα κλίμα ανανέωσης στην ηγεσία του Κινήματος σε συνδυασμό με ένα προβληματισμό ότι το ΚΙΝΑΛ αδυνατεί μέχρι σήμερα να δείξει ότι μπορεί να προχωρήσει πιο δυνατά , παρά την σταθεροποίηση ή και την μικρή αύξηση των δυνάμεών του. Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά με τις εσωκομματικές συμμαχίες και τον ρόλο των στελεχών που μετρήθηκαν αλλά και άλλων που συμπεριλαμβάνονται στον ΑΛΛΟΝ να καθορίζει τις εξελίξεις.