Οι κάτοικοι του Αϊ-Στράτη τίμησαν σήμερα, Κυριακή 18 Ιουνίου, τη μνήμη του ήρωα υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά, ο οποίος πριν από 31 χρόνια, στις 18 Ιουνίου του 1992, υπερασπιζόμενος τον εθνικό εναέριο χώρο πάνω από το νησί, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαίτισης τουρκικών F-16 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που δημιουργήθηκε προς τιμήν του πεσόντος αεροπόρου και αποτέλεσε αφορμή για τη μετονομασία της περιοχής σε «Ακρωτήριο Νίκος Σιαλμάς».

«Το νησι μας τίμησε τον υποσμηναγο Νικόλαο σιαλμα, η θυσία του οποίου διδάσκει, μικρούς κ μεγάλους, τις αξίες κ τα ιδανικά μας! Προσέφερε τη ζωη του στην προσπάθεια του να προστατέψει τον εναέριο ελληνικό χώρο πάνω από το νησι του Αγίου Ευστράτιου! Παραμένει στις καρδιές μας ως μελος της κοινωνίας μας! Αθάνατος!» δήλωσε στο «Μανιφέστο» η Δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακαλή, η οποία φυσικά ήταν παρούσα, συνοδευόμενη από μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου και λυκείου, καθώς επίσης παρόντες ήταν και κάτοικοι του μικρού νησιού.

Δείτε τη δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για τον ήρωα Νικόλαο Σιαλμά:

«‘Αη Στράτης 18-6-92. Ακόμα μια γωνιά της Ελλάδας που είδε έναν Τιτάνα της να παίρνει το μονοπάτι της Τιμής και του Χρέους! Ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς “τήδε κείται τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος”. Τιμή & Δόξα στην Αιωνία Μνήμη του! ΑΘΑΝΑΤΟΣ.»