«Για μια ακόμη φορά εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας. Με την ευθύνη να μην ανήκει μόνο στον ανύπαρκτο υπουργό. Γιατί είναι απόλυτα προφανές ότι οι μπαχαλάκηδες έχουν πλήρη και συνειδητή κάλυψη από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του», είχε πει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά τον Απρίλιο του 2018 όταν ο Ρουβίκωνας είχε επιτεθεί με μπογιές κατά του κτιρίου της Γαλλικής Πρεσβείας.

 

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

 

Στο τότε κυβερνών κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε επικρατήσει μια σχετική αμηχανία, καθώς το σχόλιο δεν ερχόταν από την «κακιά Δεξιά», αλλά από το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά λίγη ώρα μετά από εκείνη τη δήλωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Ο Ρουβίκωνας είναι πολιτική ομάδα που κάνει ακτιβισμό», είχε πει και -προς επίρρωσιν- είχε συμπληρώσει ότι οι πρακτικές του Ρουβίκωνα δεν είναι «εγκληματικότητα, αλλά παραβατικότητα».

Προχθές το βράδυ τα μέλη του Ρουβίκωνα, πριν καν ολοκληρωθεί η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, πήγαν στο σπίτι του δημοσιογράφου και σε ακόμα μία επίδειξη της δημοκρατικής τους ευαισθησίας, εστιασμένης, αυτή τη φορά, στα θέματα της… ελευθερίας του Τύπου, βανδάλισαν την είσοδο με συνθήματα.

«Ο,τι έγινε στα Τέμπη, όσο κι αν κοπανιούνται, δεν ξεπλένεται κι ούτε μπορούν να κρυφτούν οι υπεύθυνοι αυτού του εγκλήματος. Κανένα κανάλι και καμία εκπομπή-πλυντήριο, όπως οι “Πρωταγωνιστές” του Θεοδωράκη, δεν μπορούν να θολώσουν πια το τοπίο και να βγάλουν καθαρούς τους υπεύθυνους του εγκλήματος των Τεμπών», έγραψαν μεταξύ άλλων στην σχετική τους ανάρτηση στο facebook, κατηγορώντας την κυβέρνηση ως αποκλειστική υπεύθυνο για την τραγωδία των Τεμπών.

 

Δήλωση… συμπαράστασης

Και ενώ ο πολιτικός και ο δημοσιογραφικός κόσμος άρχισε να στηλιτεύει τη νέα αυτή εμφάνιση του Ρουβίκωνα, ο οποίος τη διαφήμισε δεόντως, δεν άργησε και η δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου, σχετικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Eκανε λόγο για «κρεσέντο πρωτόγνωρης επικοινωνιακής αναισθησίας» και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε αμέτοχος της μεγάλης εθνικής τραγωδίας και μοίρασε ευθύνες χωρίς αντίλογο, ενώ ο ίδιος δεν ανέλαβε καμία». Τα κοινά σημεία μεταξύ της ανάρτησης του Ρουβίκωνα και της δήλωσης Τσαπανίδου είναι περισσότερο από εμφανή.

Στο πλαίσιο αυτό η προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την τραγωδία αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η πολιτική κάλυψη που προσφέρεται σε αυτές τις ενέργειες του Ρουβίκωνα από το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί ακόμα το δικαίωμά του να έχει δημόσιο λόγο, κινείται στη λογική «ναι μεν, αλλά».Ουσιαστικά, όμως, ουδέποτε έχει καταδικάσει ανοιχτά τη δράση του, και δεν αναφερόμαστε στη ρίψη κάποιων φέιγ βολάν.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Νίκου Βούτση, τον Μάιο του 2019, όταν από τη θέση του Προέδρου της Βουλής κλήθηκε να σχολιάσει την καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα εναντίον του κτιρίου-συμβόλου της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλίου.

 

Παραστρατημένοι σύντροφοι

Τα μέλη του Ρουβίκωνα είχαν επιτεθεί με μπογιές και καπνογόνα εναντίον του Κοινοβουλίου, εκτοξεύοντας κόκκινες και μαύρες μπογιές από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη προς την πλευρά όπου βρισκόταν το γραφείο του Νίκου Βούτση.

Ήταν, όπως ανήρτησαν οι ίδιοι, κίνηση έμπρακτης συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος τότε έκανε απεργία πείνας. «Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο, απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει, είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο. Ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως, ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν», είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Βούτσης.

Τότε, ως βουλευτής του «Ποταμιού», ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε κάνει μία δήλωση σε τηλεοπτική του εμφάνιση, με την οποία περιέγραφε επακριβώς τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα: «Στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να έλκονται από τις βάρβαρες συμπεριφορές του Ρουβίκωνα. Μετά από κάθε καταδρομική επίθεση οι ανακοινώσεις από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είναι σε μορφή παραίνεσης ή παραπόνου προς παραστρατημένους συντρόφους, χωρίς μία απόλυτη, κάθετη καταδίκη και αντίθεση με αυτές τις συμπεριφορές».

 

Ένα ταξί για τα παιδιά

Δύο χρόνια πριν από εκείνη την επίθεση, τον Ιούλιο του 2017, μέλη του Ρουβίκωνα είχαν ξαναεπιτεθεί στο κτίριο της Βουλής. Εκείνη τη φορά εφάρμοσαν ένα καταδρομικό σχέδιο. Μέλη της οργάνωσης είχαν μπει στον προαύλιο χώρο της Βουλής και έφτασαν μέχρι την είσοδο του κτιρίου, που «βλέπει» προς τον Εθνικό Κήπο.

Εκεί από όπου μπαίνουν βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης ανήρτησαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ των πολιτικών κρατουμένων και των δικαιωμάτων τους, καθώς και την υπόθεση της Ηριάννας (εμπλεκόμενης βάσει DNA σε υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία μαζί με ακόμα έναν εμπλεκόμενο είχαν φυλακιστεί και αφέθηκαν ελεύθεροι το 2018).

Το τέχνασμα που χρησιμοποίησαν ήταν το να συγκεντρωθούν μπροστά στην είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου έμοιαζαν με μεγάλη παρέα. Οταν στη Βουλή μπήκε το αυτοκίνητο του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και σηκώθηκε η μπάρα της εισόδου, το ακολούθησαν τρέχοντας. Ετσι απέφυγαν να περάσουν από το αστυνομικό φυλάκιο της εισόδου.

Αμέσως κυκλώθηκαν από αστυνομικούς ένστολους και με πολιτικά, ενώ έκλεισαν οι πόρτες του κτιρίου. Λίγο αργότερα, ο Νίκος Βούτσης συνεννοήθηκε με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα, και τα μέλη του Ρουβίκωνα, ώστε οι προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι την ώρα που μεταφέρονταν με δύο περιπολικά στη ΓΑΔΑ.

Με κωμικοτραγικό τρόπο οι αστυνομικοί πήραν εντολή μέσω ασυρμάτων να επιστρέψουν στη Βουλή και τα μέλη του Ρουβίκωνα για να αφεθούν ελεύθερα. Κάποιοι μάλιστα έφυγαν από τη Βουλή με ταξί…