Ολονύχτια και δυσχερής, λόγω των ισχυρών ανέμων είναι η μάχη που δίνουν με τις φλόγες πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές για να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Βαρνάβα Αττικής. Η Πυροσβεστική έχει στήσει γιγαντιαία επιχείρηση για να αντιμετωπίσει τον πύρινο εφιάλτη, ενώ υπήρξαν διαδοχικά μηνύματα 112 για εκκένωση οικισμών. Μία ακόμη εστία πυρκαγιάς στον Μαραθώνα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, αλλά ευτυχώς τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα 2ου βαθμού.

Νωρίτερα υπήρξαν ειδοποιήσεις για απομάκρυνση από Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη, εκκένωση της Ραπεντώσας προς Δροσιά μέσω της Λεωφόρου Διονύσου και εκκένωση Διονύσου προς Δροσιά και Κηφισιά.

Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», στο Καπανδρίτι. Στην πυρόσβεση συμμετέχουν 470 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων, 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες, μηχανήματα ΟΤΑ και στρατού.

Δύσκολη η κατάσταση στο Γραμματικό με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν μάχη για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ στο Μικροχώρι, οι φλόγες έφθασαν απειλητικά έξω από τα σπίτια του χωριού. Γκρέιντερ και μηχανήματα έργου προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ενώ οι κάτοικοι με τις μάνικες στα χέρια υπερασπίζονται τις περιουσίες τους, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι φλόγες κύκλωσαν και το Καλέντζι Μαραθώνα Ενεργό μέτωπο και στο δάσος της Ραπεντώσας, όπου απομακρύνθηκε ο κόσμος μετά και από τα μηνύματα του 112 για εκκένωση της περιοχής. Ώρες αγωνίας για να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην περάσει στη Λεωφόρο Διονύσου.

Στη Ροδόπολη, στις φλόγες παραδόθηκε η δασική έκταση πέριξ της Σταμάτας. Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα έφτασε στη Ροδόπολη και την Αμυγδαλέζα το απόγευμα οπότε και εστάλη μήνυμα για εκκένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν ηλικιωμένοι που αρνήθηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους κι έχουν σπεύσει πυροσβέστες για να τους απεγκλωβίσουν. Από την αστυνομία έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή 180 απομακρύνσεις κατοίκων εκ των οποίων οι 80 αφορούν σε απεγκλωβισμούς.

Με τη μέριμνα της Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά, ενώ ο δήμος Κηφισιάς άνοιξε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο, για τους πληγέντες από την πυρκαγ.

Ασφαλής είναι η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι (Μαραθώνας), ενώ όλο το προσωπικό είναι σε συναγερμό ώστε αν πλησιάσει εκεί η φωτιά να αντιμετωπιστεί. Ελικόπτερα που σταθμεύουν στη βάση έχουν μεταφερθεί προληπτικά στην Ελευσίνα ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Άνοιξε και το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ οι άνεμοι από τις 5:30 το πρωί θα ενισχυθούν.