Υψηλοί τόνοι με χαρακτηρισμούς και κατά μέτωπο επίθεση μεταξύ Τσίπρα και Γεννηματά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδηλώσεων με φόντο την ιδιοκτησία της Δημοκρατικής Παράταξης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την Φώφη Γεννηματά για την επιλογή της να υπεψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σημειώνοντας πως εγκαταλείπει την παράδοση της προοδευτικής παράταξης την οποία θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντροπή για την κα Γεννηματά η ψήφιση του σχεδίου νόμου» ήταν η χαρακτηριστική φράση που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου.
«Αν είναι λοιπόν κάτι ντροπή σήμερα, είναι ντροπή να προσπαθεί κάποιος να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου χώρου όταν μάλιστα την πολέμησε λυσσαλέα όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα» απάντησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό:
«Και θα σας πω εγώ κ. Τσίπρα τι είναι ντροπή. Γιατί δεν έχετε το πολιτικό και το ηθικό ανάστημα να μου κουνάτε το δάχτυλο. Ντροπή λοιπόν είναι να συγκυβερνάς από επιλογή με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις και να υιοθετείς και τις λογικές της και τις πρακτικές της . Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για να μη χρεοκοπήσει η χώρα σου μετά από δύο απανωτές εκλογές. Γιατί η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να μείνει όρθιος αυτός ο τόπος, για να μη ζήσει ο ελληνικός λαός την άτακτη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της. Και γι’ αυτό βάλαμε πλάτη και το καλοκαίρι του 2015 όταν τα θαλασσώσατε και κινδυνεύαμε να βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης.
Θέλετε να συνεχίσω για το τι είναι ντροπή; Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού, να ισοπεδώνεις τη μεσαία τάξη και να το παίζεις δήθεν αριστερός.
Είναι ντροπή να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, περιοχές Natura. Δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης να υποταχθεί με αυτόν τον τρόπο στους εταίρους και δανειστές, αυτό που εσείς κάνατε προσωπικά με τη δική σας υπογραφή.
Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι, να παριστάνεις το καλό παιδί επειδή θα σου χτυπήσουν την πλάτη και να κάνεις υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα. Και βέβαια, είναι ντροπή κ. Τσίπρα, να καλύπτεις τα μαγαζιά, τα παραμάγαζα, το παραδικαστικό, τους κοριούς το παρακράτος, τις παρακολουθήσεις, την ξεφτίλα. Γιατί; Γιατί τα γνωρίζατε. Και ή τα καθοδηγούσατε ή δεν είχατε τη δύναμη και το σθένος να τα αντιμετωπίσετε, να τα σταματήσετε.
Και μόνο με αυτά, έχετε βάλει ένα μεγάλο στίγμα στην Αριστερά που θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να φύγει πάνω από αυτό το χώρο.
Είναι ντροπή επί δέκα χρόνια να δίνετε συγχωροχάρτι στις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Και το θυμηθήκατε τώρα. Τώρα που αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη. Αυτή είναι η κατάσταση.
Είναι ντροπή σήμερα που βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, αντί να κάνετε αυτοκριτική, αντί να προχωρήσετε σε κάθαρση, αντί να μιλήσετε για όλα αυτά, να έρχεστε εδώ και να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο, λέγοντας μέσα σας αλλά τελικά και στον ελληνικό λαό ότι «καλύτερα να μην ήταν εδώ μέσα αυτό το Κίνημα Αλλαγής να κάνει τις αλλαγές» στο νόμο του κ. Μητσοτάκη γιατί έτσι μπορεί να έχετε κι εσείς κάποιο λόγο ύπαρξης τελικά» είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά ενώ αναφέρθηκε και σε εκείνους που «είναι πραγματικά οραματιστές της Αριστεράς. Και τους τσακίσατε, τους τσακίσατε το όνειρο και το όραμα, γιατί πίστευαν ότι θα έρθουν στην εξουσία για να εφαρμόσουν αυτά που πίστευαν κι αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν. Και τελικά έζησαν τα μαγαζιά και τα παραμάγαζα. Όλα για την εξουσία και για τα οφέλη της. Η μοναδική σας αγωνία σήμερα εδώ είναι να πείσετε ότι θα επιστρέψετε με κάποιο τρόπο στην εξουσία. Για να συνεχίσετε να έχετε δύναμη και να επωφελείστε από τα οφέλη της εξουσίας έτσι όπως την αντιλαμβάνεστε εσείς».
«Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη 4ετία ήταν εύλογη επιλογή, ήσασταν κόμμα της αντιπολίτευσης. Σήμερα η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβέρνηση είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μια παράλογη και αυτοκαταστρογική για εσάς επιλογή» ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά και σχολίασε: «Καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή και ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».
Της είπε πως αν θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση «βεβαίως ο δρόμος είναι ανοικτός». Ωστόσο, πρόσθεσε, «το μόνο πρόβλημα ενδεχομένως για εσάς να είναι ότι ίσως κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μη σας έχει και τόσο ανάγκη, γιατί σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν σαν όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα, της κυβέρνησης του».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στη ζωή και στην πολιτική υπάρχουν ορισμένες κορυφαίες στιγμές που κανείς καλείται να πάρει κορυφαίες στρατηγικές αποφάσεις είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι και επέκρινε την κ. Γεννηματά για τρεις τέτοιες στρατηγικές επιλογές της ως αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.
Ανέφερε ότι η πρώτη στρατηγική και κρίσιμη απόφαση για την κ. Γεννηματά ήταν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική και εκείνη επέλεξε «πέρα και έξω από κάθε λογική του στενού κομματικού σας συμφέροντος αλλά και των ιδεολογικών σας αναφορών, να πείτε όχι και να στηρίξετε και να δώσετε μαξιλάρι ασφαλείας στη δεξιά του κ. Μητσοτάκη». Αυτό, τόνισε, «παρά το γεγονός ότι εκπροσωπείτε ένα κόμμα που έχει την απήχηση που έχει στην ελληνική κοινωνία και θα μπορούσε να παίζει έναν κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που η απλή αναλογική θα δίνει ισοτιμία της ψήφου».
Είπε πως «δεύτερη κρίσιμη στρατηγική επιλογή» της ήταν να πάει απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, «κόντρα στις ιδέες της προοδευτικής παράταξης και να στηρίξετε τη δεξιά και μάλιστα τότε την ακραία λαϊκιστική εκδοχή της». Σημείωσε πως εξ όσων γνωρίζει ήταν μόνη στο κορυφαίο κομματικό όργανο που διαφώνησε με τις απόψεις των συντρόφων της τότε «που σε συνάφεια με την ιστορία, τις προοδευτικές ιδέες, τη στάση και τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, υπερασπίστηκαν μια συμφωνία θετική για τη χώρα που σήμερα τηρεί και ο κ. Μητσοτάκης».
«Η τρίτη στρατηγική επιλογή είναι τώρα», υπογράμμισε. Την κατηγόρησε ότι «επιλέγει όχι απλά να κάνει τη συνήγορο του κ. Μητσοτάκη, αλλά να υπερακοντίσει σε επιχειρηματολογία την κυβέρνηση και τη δεξιά και να μιλά με μια πολύ βαριά γλώσσα για παρακράτος και διαπλοκή». Είπε πως όχι μόνο αποφασίζει να ψηφίσει το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη «που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του προοδευτικού χώρου, που συρρικνώνει συνταγματικές ελευθερίες», αλλά ότι το κάνει και σε μια «δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση». Εξήγησε ότι αναφέρεται στις εξελίξεις στην οικονομία, την «πολύ μεγάλη ύφεση και τις συνέπειες της στην κοινωνία», «σε όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με την απόπειρα χειραγώγησης ΜΜΕ με την περίφημη “λίστα Πέτσα” που είναι “λίστα Μητσοτάκη”».
«Δεν έχει ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης την στήριξή μου κ. Τσίπρα. Τον φέρατε καβάλα στο άλογο. Δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα να φύγετε εσείς από την κυβέρνηση αυτής της χώρας που απαλλάξατε τη Νέα Δημοκρατία από όλες της τις ευθύνες, για τη διακυβέρνηση του τόπου, την κρίση και τα μνημόνια και τους φέρατε ως λευκή περιστερά να φαντάζουν ότι είναι η σωτηρία της χώρας μετά τα όσα έζησε με το ΣΥΡΙΖΑ. Και ακούω κόσμο να λέει ακόμα σκέψου τι θα συνέβαινε αν είχαμε την πανδημία και κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό σας μιλώ για το στίγμα που έχετε επιφέρει σε αυτή τη χώρα σε βάρος της αριστεράς» είπε η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην δευτερολογία της.
Για την απλή αναλογική τον κατηγόρησε πως «αφού κυβερνήσατε με το μπόνους γιατί αυτό θέλατε και μάλιστα με τον αγαπημένο σας συγκυβερνήτη, αδερφό όχι απλά συγκυβερνήτη, όταν θεωρήσατε ότι ωφελεί τα μικροκομματικά σας οφέλη φέρατε την απλή αναλογική, δηλώνοντας ταυτόχρονα με το γνωστό ύφος την αποφασιστικότητά σας ότι δεν σκοπεύετε να συνεργαστείτε με κανένα από τα κόμματα της ελληνικής Βουλής. Δηλαδή, φέρατε ένα νόμο για να οδηγήσετε τη χώρα σε ακυβερνησία».
Για την Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν θα συναινούσαμε να παραδώσει ο Τσίπρας όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου για το θέμα αυτό με την πορεία του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ απλά αυτό έκανε ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών».