Γίνεται ολοένα και πιο φανερό. Μέρα με την ημέρα. Η παρουσία, ουσιαστικά επανάκαμψης στην ενεργό δράση μετά την ηγεσία στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα του Μάριο Ντράγκι δεν θα ήταν ανέφελη. Ούτε χωρίς ζηλόφθονες επιθέσεις. Τόσο εναντίον του ίδιου, όσο και της Ιταλίας στο τιμόνι της όποιας ο σούπερ Μάριο κλήθηκε χωρίς εκλογική αναμέτρηση να ηγηθεί σε μία κυβέρνηση πολύχρωμη και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά! Σε χρώματα και πολιτικές προελεύσεις. Από τον συντηρητικό Τζουζέππε Κόντε και τον Πέππε Γκρίλλο στους Ματτέο Σαλβίνι, Ντι Μάιο και την αντιπροσωπεία βουλευτών και υπουργού του νέου κόμματος υπό τον Ματτέο Ρέντσι!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Κοντά τους ο ακατάβλητος Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι που μπαινοβγαίνει στις κλινικές για… τσεκ απ αλλά ακόμα σκέπτεται την Πρωθυπουργία ή και την προεδρία της Δημοκρατίας του χρόνου τέτοιο καιρό!

Ο Μάριο Ντράγκι δεν χαλάει σε κανέναν χατίρι! Με ευελιξία χειριζεται τις εισηγήσεις των προέδρων των κομμάτων που συγκυβερνά και αναθέτει υπουργεία χωρίς περιστροφές! Αρκεί να σημειώσουμε ότι στην Λέγκα πήγε το υπουργείο οικονομικών μαζί με το εθνικής οικονομίας που ο έμπιστος φίλος του Φράνκο διοικητής της Τράπεζας Ιταλίας διαμορφώνουν την πολιτική του Ταμείου Ανάκαμψης των 209 δισ. ευρώ και άλλων τόσων του ετήσιου προϋπολογισμού της χώρας!

Στον Σαλβίνι δόθηκε και το χαρτοφυλάκιο Τουρισμού! Των 65 εκατ. τουριστών που στοχεύει ο Ντράγκι παρά την κρίση της πανδημίας και της παγκόσμιας οικονομίας!

Κάτω από συνθήκες αρμονικής συμβίωσης, ο Μάριο Ντράγκι βρήκε δίπλα του αρωγό τον Σέρτζιο Ματταρέλλα πρόεδρο παρεμβατικό στα κοινά σε τακτικές περιπτώσεις και για όλα τα θέματα. Οι φωτιές έχουν πυροσβέστη τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που οι απόψεις του βρίσκουν χώρο στις πρώτες σελίδες και τα Μ. Μ. Ε όλης της χώρας!

Για τον πρωθυπουργό η έξωθεν καλή μαρτυρία έμελλε γρήγορα να προκαλέσει τις επιθέσεις με στόχο να ανακόψουν την πορεία του ηγετικού στελέχους που προκαλεί φόβο με τίς μεταρρυθμίσεις του και την αναγνώριση ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας!

Ώσπου από τις Βρυξέλλες ακούγονται οι πρώτες βολές. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Βάλτερ Ντομπρόφσκις αντιπρόεδρος Επίτροπος για την οικονομία και μαζί με τον Τζεντιλλόνι επίσης Επίτροπο για τα οικονομικά της ΕΕ επόπτες των λογιστικών και όχι μόνον του Ταμείου Ανάκαμψης στέλνουν μηνύματα για… παλιούς λογαριασμούς των κυβερνήσεων Ιταλίας…”

Ο Ντράγκι παρακολουθεί αλλά σιωπά. Με υπομονή λέει τηλεφωνικά ότι όλα θα μπούνε σε τάξη.

Πριν από δυο περίπου εβδομάδες οι φωνές από την Κομισιόν έγιναν απειλές. Ήταν τότε που με σύμμαχο τον Τύπο της Ιταλίας αλλά και άλλων κρατών της ΕΕ ο Ντράγκι έχασε την υπομονή του και βλέποντας ότι τα βέλη έφευγαν κυρίως από το Βερολίνο με υπόθεση το γραφείο του σημερινού προέδρου της γερμανικής βουλής Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και σκληρών εφημερίδων της Γερμανίας, σε τηλεδιάσκεψη που κάλεσε την Πρόεδρο της Κομισιόν φέρεται να της είπε μεταξύ άλλων: “Κάτω τα χέρια από την Ιταλία!” Η φράση έγινε πρωτοσέλιδο σε αρκετές εφημερίδες της Ιταλίας.

Μεσολάβησαν οι Σύνοδοι κορυφής. Οι συνεδριάσεις για τα εμβόλια και τους λογαριασμούς της ΕΕ. Η πανδημία και τα κρούσματα παντού στον κόσμο. Επικράτησε η λογική και μπήκαν στην άκρη οι αντιπαραθέσεις.

Να όμως που φαίνεται ότι ο Σόιμπλε δεν ξέχασε ότι στην διάρκεια της θητείας του ως υπουργός οικονομικών και “φόβος και τρόμος των ευρωπαίων συναδέλφων του στις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ” σκεπτότανε τι θα πει ο Ντράγκι και η ΕΚΤ. Και πως θα τον αντικρούσει.

Επίσης ποτέ δεν ξέχασε ότι η πρόταση του να επιλεγεί Κυβερνήτης στην ΕΚΤ ο Βάιμαν αντί του Ιταλού δεν βρήκε ανταπόκριση. Ηταν στην διάρκεια της μεγάλης κρίσης του Ευρώ!

Ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε στη σύνταξη του φακέλου για το Ταμείο από το μηδέν. Μια προσπάθεια που κράτησε δέκα ημέρες και κόστισε 25.000 ευρώ!

Η αποτυχία της Γερμανίας να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πανδημία και τους εμβολιασμούς σε αντίθεση με την Ιταλία στους συσχετισμούς μέσων και επιστημονικής δράσης, οδήγησε σε μικρό χρονικό διάστημα την ξεχασμένη αντιπαράθεση Ρώμης- Βερολίνου και Ντράγκι- Σόιμπλε να αναζωπυρωθεί!

Αφορμή η έγκριση νομοσχέδιου του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης Ιταλίας με το οποίο για τις ανάγκες υλοποίησης των αναγκών και έργων που προβλέπονται στον φάκελο για το Ταμείο ανάκαμψης και το Νιου Τζενερέισιον της ΕΕ η πρόσληψη προσωπικού με τριετή διάρκεια συμβάσεις συνολικά 24.000 υπαλλήλων σε όλους τους απαραίτητους τομείς με 500+300 ειδικούς για τον έλεγχο των προβλεπόμενων και εγκεκριμένων λογιστικών σημείων του Ταμείου και πάγωμα των απολύσεων μέχρι τον Οκτώβριο!

Η έκρηξη ήταν έντονη από παντού κατά της κυβέρνησης Ντράγκι.

“Πού θα βρουν τόσα χρήματα; Καλύτερα να κοιτάξει ο Ντράγκι να μειώσει το τεράστιο χρέος της χώρας του…Πως θα πληρωθεί τόσο μεγάλος αριθμός εργατών; Είναι σύννομα όλα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;”

Οι αντιπαραθέσεις όμως πήραν δραματικούς τόνους και το κλίμα δηλητηριάσθηκε μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Στην διάθεση μας ορισμένες πτυχές του αδιεξόδου δείχνουν πρακτικά ότι ο Ντράγκι ποτέ δεν ήταν αρεστός. Και φυσικά ο ίδιος ήξερε τις δυσκολίες όταν αναλάμβανε την διακυβέρνηση της χώρας του.

Η μάχη σίγουρα θα εξελιχθεί σε πόλεμο στην μετά Μέρκελ εποχή. Το έχουν προβλέψει σχεδόν όλοι οι ηγέτες που παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές κόντρες και… συμμαχίες. Κίνα και Ρωσία δείχνουν τα σχέδια τους. Ο Μπάιντεν βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη. Χαρακτηριστική η δήλωση του και οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου: “πηγαίνω στην Ευρώπη να κάνουμε μαζί με τους συμμάχους μας την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας!”

Οι χαρακτηρισμοί για την Ιταλία και τον Ντράγκι από τον Σόιμπλε φθάνουν ουσιαστικά στην ανάμιξη των εσωτερικών της.

Ο Ντράγκι χρησιμοποιώντας την αμερικανική ιστορία αναφέρεται στον Αλεξάντερ Χάμιλτον τον οποίο έφερε ως παράδειγμα της οικονομικής πολιτικής ο Σόιμπλε.

“Μέχρι και το φάντασμα του Χάμιλτον χρησιμοποίησε ο Σόιμπλε για να ταρακουνήσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ!.” Ο Χάμιλτον ήταν ο υπουργός εθνικής οικονομίας του Τζώρτζ Ουάσιγκτον. Και πολλοί τον θεώρησαν ως τον άνθρωπο που οδήγησε τις 13 αποικίες στην μοίρα δημιουργίας της μεγάλης δύναμης”!

Κατ’ άλλους ήταν ο πατριάρχης των ισχυρών δυνάμεων του φιλελευθερισμού. Μεταξύ αυτών και ο Τόμας Τζέφερσον.

Τον Ντράγκι παρομοιάζει ως Τζέφερσον ο Σόιμπλε με κύριο σημείο λέγοντας:” Χρειάζεται μιά ισχυρή δύναμη που θα επιβάλει τους όρους και θα χει πρώτο ρόλο την επιβολή εξόφλησης των δανείων και χρεών των κρατών της ΕΕ. Ιδιαίτερα εκείνων που δεν τηρούν τους όρους και τις υποχρεώσεις τους!”

” Όπως ήταν το μοντέλο του ιστορικού ταμείου ανομοίωσης και ελάφρυνσης του Ινστιτούτου Χάμιλτον το 1792!”

Στο παράδειγμα αυτό του Σόιμπλε που απευθυνότανε στα κράτη της Ευρωζώνης ο Ντράγκι προτίμησε να πει “ξύπνησαν τα φαντασματα!”

Τα ξεσπάσματα αυτά έρχονται σε μια δύσκολη εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει τον καλό εαυτό της και τους λόγους της δημιουργίας της!

Είναι πάντως γεγονός ότι τα προσεχή πέντε χρόνια και ή ανατολή της νέας δεκαετίας θα βρει μια καινούργια Ένωση! Με αλλά πρόσωπα και νέα οράματα!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα