Η Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ Talks, όπου μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, την ευθύνη του πολιτικού συστήματος και τη σημασία της προστασίας των θεσμών. Με την εμπειρία και τη διαδρομή της στην πολιτική, τοποθετήθηκε για ζητήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, κομματικής αντιπαράθεσης και διεθνών εξελίξεων.
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
- Το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί μια από τις δυσκολότερες στιγμές για την κυβέρνηση, που φέρει ευθύνες για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
- Το πολιτικό σύστημα συνολικά οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία.
- Η αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στις μαζικές διαμαρτυρίες δεν πρέπει να είναι αντιπαραθετική αλλά συναινετική.
- Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η προστασία των θεσμών αποτελούν θεμελιώδεις αρχές για τη δημοκρατία.
- Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να διατηρείται σε ένα επίπεδο που δεν οδηγεί στον ευτελισμό των θεσμών και της δημόσιας ζωής.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσιάσει μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
- Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της, αν δεν προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
- Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να μην εξαρτάται από τρίτες δυνάμεις για την ασφάλειά της.
- Η ακροδεξιά αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο στη Γερμανία παρά στην Ελλάδα, όπου έχει τη μορφή καρικατούρας.
- Οι γυναίκες έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά συνεχίζουν να ξεκινούν από μειονεκτική θέση στην επαγγελματική τους πορεία.
Ντόρα Μπακογιάννη: Η πλήρης συνέντευξή της
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει απ’ τα Τέμπη;
Θα έλεγα ότι είναι αναμφισβήτητα μια πολύ δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση. Και είναι δύσκολη στιγμή, διότι έγιναν λάθη -όχι τόσο στη διαχείριση του ίδιου του δυστυχήματος. Έχω παρακολουθήσει τραγωδίες διεθνώς και επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν εκείνη την ώρα, προσπαθούν. Ενδεχομένως κάνουν λάθη τα οποία, εκ των υστέρων, μπορεί κανείς να τα δει. Γι’ αυτό και χρειάζεται να έχουμε ένα manual, όπως υπάρχει για τα αεροπλάνα.
Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι έκανε πολιτική παρέμβαση εκείνη την ώρα. Εάν υπήρχε αυτό το manual, θα έπρεπε να υπάρχει και η παρέμβαση.
Για μένα δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη τραγωδία -μάνες είμαστε. Όλα τ’ άλλα τα αντέχεις σ’ αυτή τη ζωή. Έχω περάσει τραγωδία προσωπική, αλλά αν, ο μη γένοιτο, πάθει κάτι το παιδί σου, από εκείνη την ώρα τελείωσε η ζωή σου. Άρα ό,τι και να πουν αυτοί οι άνθρωποι έχουν δίκιο.
Άρα στην ζυγαριά πολιτικός-μάνα, το μάνα έρχεται πρώτο…
Υπάρχει πρώτα το μάνα, υπάρχει πρώτα το άνθρωπος. Αλλά απ’ την άλλη μεριά, ο πολιτικός έχει και ευθύνες. Ευθύνες για το τι έχει συμβεί σ’ αυτό το κράτος και γιατί ήταν τόσα χρόνια σε αυτή την κατάσταση ο σιδηρόδρομος. Άρα έχουμε ευθύνες όλοι όσοι έχουμε περάσει από αυτή τη Βουλή, πόσο μάλλον κάποιοι που είμαστε πολλά χρόνια.
Κάποιοι στην κυβέρνηση όμως δεν έδειξαν την ευαισθησία σας. Στερούνται ενσυναίσθησης;
Δεν το πιστεύω. Απλώς η πολιτική είναι μια άχαρη δουλειά. Και συχνά, όταν σου επιτίθενται, αντιδράς και προσπαθώντας να εξηγήσεις κάτι, λες και μια λάθος έκφραση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε, είναι πατεράδες.
Συγκάλυψη και δικαιοσύνη, δύο λέξεις που επανέρχονται.
Την συγκάλυψη δεν μπορώ να την αποδεχθώ, την θεωρώ ύβρη και δεν μπορώ να αντιληφθώ τι είναι αυτό που θέλει να συγκαλύψει η κυβέρνηση. Για να σταθεί μια δημοκρατία, υπάρχουν θεσμοί. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθεροτυπία, πρέπει να προστατεύονται από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Το κυβερνητικό κόμμα, τουλάχιστον μέσω κάποιων ανθρώπων, έδειξε ότι στέκεται απέναντι από το συλλαλητήριο…
Κακώς. Όταν μιλάει ο λαός είναι βλακώδες να προσπαθήσεις ν’ αντιδικήσεις. Δηλαδή όλα αυτά τα νέα παιδιά που βγήκαν στο δρόμο, θα πεις ότι δεν τα ακούς; Βεβαίως και τα ακούς.
Καραμανλής και Τριαντόπουλος, δύο ονόματα που επανέρχονται…
Το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δύο τρένα, σε μια χώρα που είχε δύο γραμμές, συγκρούστηκαν μετωπικά. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Την βλέπετε τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τις επόμενες εκλογές;
Δεν βλέπω να υπάρχει κάποια διαφορετική πρόταση, μια ρεαλιστική εναλλακτική διακυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι έχει τη μεγάλη ευθύνη της πορείας της χώρας και είμαι βεβαία ότι θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του για να μην οδηγηθούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Ημέρα της Γυναίκας σήμερα: Έχουμε προχωρήσει;
Η γυναίκα έχει προχωρήσει, αλλά όχι επαρκώς. Δεν αλλάζουν οι κοινωνίες τόσο γρήγορα όσο νομίζουμε. Ακόμη και σήμερα, η γυναίκα ξεκινά σε οποιαδήποτε δουλειά 500 μέτρα πίσω από έναν άνδρα.
Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος από εδώ και πέρα;
Δεν έχω κάποιο προσωπικό στόχο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπώ. Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να μπορούμε να προσφέρουμε.