Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν για άμεση στρατιωτική επικράτηση, θέτοντας ως απαράβατο όρο την οριστική αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων.
Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων εκτιμά ο Αμερικανός πρόεδρος πως θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις, εφόσον επιλέξει την οδό της σύγκρουσης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό παραγωγό Χιου Χιούιτ, ο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχουμε ήδη εξουδετερώσει μεγάλο μέρος όσων έπρεπε να γίνουν, πιθανότατα χρειαζόμαστε άλλες δύο εβδομάδες, ίσως τρεις».
Η στρατηγική του Λευκού Οίκου φαίνεται να κινείται ανάμεσα στην επίτευξη μιας ευνοϊκής συμφωνίας και την επίδειξη ισχύος, με τον Τραμπ να ξεκαθαρίζει πως «είτε θα καταλήξουμε στη σωστή συμφωνία, είτε θα νικήσουμε πολύ εύκολα από στρατιωτικής άποψης», προσθέτοντας με έμφαση ότι «αυτοί οι τρελοί δεν θα αποκτήσουν πυρηνικό όπλο».
Κομβικό σημείο στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον παραμένει ο έλεγχος του εμπλουτισμένου ουρανίου, με τον πρόεδρο να επιβεβαιώνει πως η κατάσχεση των αποθεμάτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διαπραγματεύσεων, λέγοντας «ναι, πρέπει. Αυτό είναι μέρος της».
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την επικινδυνότητα των βαλλιστικών πυραύλων, επέλεξε να ιεραρχήσει ως απόλυτη προτεραιότητα την πυρηνική απειλή, δηλώνοντας πως «κοιτάξτε, οι πύραυλοι είναι κακό πράγμα, και ναι, πρέπει να τους θέσουν ένα όριο, αλλά το θέμα εδώ είναι ότι δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο».
Όσον αφορά τη στήριξη του Ιράν προς τρομοκρατικές οργανώσεις, ο Αμερικανός ηγέτης εκτίμησε πως η οικονομική αιμορραγία από τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές θα καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους.
Τέλος, έκανε έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους Φρουρούς της Επανάστασης και τον τακτικό στρατό της χώρας, τον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποφύγει να πλήξουν καίρια. «Δεν επιδιώκουμε να αποδεκατίσουμε τον στρατό», υπογράμμισε ο Τραμπ, εξηγώντας τη στάση του με τη φράση «σκόπιμα δεν τους έχουμε πλήξει πολύ, γιατί πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο μετριοπαθείς».