Έντονη αντίδραση Τραμπ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που μπλοκάρει τους παγκόσμιους δασμούς.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να κρίνει ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του με την επιβολή εκτεταμένων δασμών, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει την εξέλιξη «ντροπή».

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια πρωινού που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των κυβερνητών, όπου – σύμφωνα με πληροφορίες του CNN – εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την πολιτική των δασμών.

Όπως ανέφερε σε συνομιλητές του, εξετάζει ήδη εναλλακτικές επιλογές για την επιβολή των δασμών, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αρνητικής απόφασης από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις, συνεργάτες του είχαν διαβεβαιώσει τον πρόεδρο ότι υπάρχουν άλλοι νομικοί και διοικητικοί τρόποι για να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική, ακόμη και σε περίπτωση ακύρωσης των μέτρων από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ φέρεται να εξέφραζε έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης, εκτιμώντας ότι το Δικαστήριο αργούσε υπερβολικά να αποφανθεί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία, επιβάλλοντας μονομερώς δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς την απαιτούμενη θεσμική διαδικασία.