Αθώος δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για συνωμοσία ενάντια στο αμερικανικό κράτος με στόχο να αποτρέψει την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020.

Φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ παρουσιάστηκε στο δικαστήριο λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε από τον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. 

«Οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής κοντά στο δικαστικό μέγαρο που βρίσκεται μόλις χιλιόμετρο μακριά από το Καπιτώλιο, στο οποίο υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν την 6η Ιανουαρίου 2021 επιχειρώντας να αποτρέψουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Οι κατηγορίες - Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Υπενθυμίζεται, πως ο πρώην πρόεδρος διώκεται και για άλλες πολύ σοβαρές κατηγορίες, όπως κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων, παρακώλυση διαδικασίας, εννοώντας τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, αλλά και απόπειρα παραβίασης εκλογικών δικαιωμάτων, ύστερα και από έρευνα που διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Παρόλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αυτή τη στιγμή το φαβορί για να πάρει το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2024.

Υπάρχουν ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι που όντως πιστεύουν πως ο Τραμπ είναι θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών, ότι «θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση», πως οι διώξεις «είναι εντελώς ηλίθιες», ότι «δεν έκανε κάτι παράνομο», ενώ υπάρχουν και οι οπαδοί που κάνουν μέχρι δωρεές στον 77χρονο δισεκατομμυριούχο γιατί «του αξίζει μια καλή νομική υπεράσπιση».

Με τη σειρά του, ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως ακόμα και αν καταδικαστεί δεν θα σταματήσει την προεκλογική του εκστρατεία: «Δεν αναφέρεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε (να με εμποδίσει)».

tramp-ipa-diki.jpg