Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα στις 6 Μαΐου και οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής των κλιμακίων με το οικονομικό επιτελείο θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ύψος των παροχών που θέλει να εξαγγείλει μέσα στην προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός αλλά και την τελική μορφή των ρυθμίσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

του Κώστα Τσαχάκη
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλει κάποιες «εντυπωσιακές» κινήσεις μέχρι τις 26 Μαΐου προκειμένου να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη και να μειώσει την ψαλίδα που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία η οποία προπορεύεται με μεγάλη διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Για αυτό όπως έγραψε το «tomanifesto» έχει στείλει εδώ και ημέρες το μήνυμα «Ευκλείδη δώστα όλα» στον υπουργό Οικονομικών.

Όμως όπως έχει φανεί από τις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων, οι τεχνοκράτες των Θεσμών εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο δημοσιονομικός χώρος τόσο του τρέχοντος έτους όσο και των αμέσως επόμενων. Ως εκ τούτου έχουν διαμηνύσει ότι στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου ο δημοσιονομικός χώρος για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα είναι μικρότερος των 100 εκατ. ευρώ.

Η θέση τους αυτή σε συνδυασμό με την «μόνιμη» ανησυχία τους για το δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων που μπορεί να φθάσει τα 9,5 δις ευρώ προδικάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα κρατήσουν στις διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου για μείωση του αφορολογήτου ορίου από 1ης Ιανουαρίου 2020 αλλά και σε τουλάχιστον ένα ακόμη μέτρο ισχυρού συμβολισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο που προκρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι η μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση από το 24% στο 13% (που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε αυξήσει από το 13% στο 24%) με δημοσιονομικό κόστος 250 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο είναι βέβαιο ότι την μείωση του ή την διατήρηση του θα την εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Όμως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του στο Μεσοπρόθεσμο. Μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί στους σχετικούς πίνακες και αν τελικά υπάρχουν δύο σενάρια ένα με την ακύρωση του μέτρου και ένα με την εφαρμογή του.

Στο άλλο θερμό πεδίο αυτό των ρυθμίσεων χρεών η κατάθεση του νομοσχεδίου με τις 120 δόσεις για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μετατέθηκε για ον Μάιο ενώ είναι άγνωστο πότε θα είναι έτοιμο και… εγκεκριμένο το αντίστοιχο σχέδιο για οφειλές προς την εφορία. Οι Θεσμοί όπως έχουμε αναφέρει έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι ρυθμίσεις αυτές υπονομεύουν την κουλτούρα πληρωμών. Ειδικά για την ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις του επόμενου μήνα με τους Ευρωπαίους θα κρίνουν τις κυβερνητικές κινήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι πιο συγκρατημένος σε σύγκριση με τους «φιλόδοξους» πολιτικούς σχεδιασμούς που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα προβάλλει στους δανειστές το επιχείρημα ότι το 2018 η Ελλάδα πέτυχε και με το παραπάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (φθάνει στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ με τα τελικά στοιχεία να ανακοινώνονται την Μεγάλη Τρίτη) αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει πως ο ρυθμός ανάπτυξης έχει φρενάρει εξαιτίας και των αδύναμων ρυθμών μεγέθυνσης στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως αυτή της Γερμανίας