Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από το Νταβός λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση μελέτης σχετικά με όσα γνώριζε ο αμερικανός κολοσσός της ExxonMobil για τον κίνδυνο της επικείμενης κλιματικής καταστροφής πριν από 40 χρόνια.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν απολύτως στην δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Ομως, όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια την γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν, όπως έγινε με τις καπνοβιομηχανίες. Αναφερόταν στα 246 δισεκατομμύρια δολάρια που οι καπνοβιομηχανίες δέχθηκαν να καταβάλουν το 1998 σε 46 αμερικανικές πολιτείες σε μία 25ετία για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των παλιών καπνιστών.

Ηδη από την δεκαετία του 1980, η ExxonMobil είχε στην διάθεσή της αξιοσημείωτης ακρίβειας προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη βάσει μελετών των δικών της επιστημόνων, και οι οποίες συνέπεσαν με αυτό που συνέβη πολλές δεκαετίες αργότερα, επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με την μελέτη, η ExxonMobil αμφισβητούσε δημόσια αυτές τις επιστημονικές γνώσεις.

«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας θαυμάσια ότι το οικονομικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα απόλυτο επιστημονικό γεγονός», είπε. «Φλερτάρουμε με την κλιματική καταστροφή», πρόσθεσε.

Έκκληση για “αξιόπιστες” δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου 

Νωριτερα ο Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους επικεφαλής των επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός να ακολουθήσουν τις αρχές που περιέγραψε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να κάνουν “αξιόπιστες”, υπεύθυνες υποσχέσεις για μηδενικές εκπομπές.

Τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης παρουσίασαν τις κατευθυντήριες οδηγίες τον Νοέμβριο ώστε να γίνουν ένα κείμενο αναφοράς και να βοηθήσουν τους οργανισμούς να εμφανίσουν στέρεα σχέδια, αποφεύγοντας τα συνθήματα και τη διαφήμιση.

Ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο γίνεται πιο κοντά στο μηδέν, τα ορόσημα και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν “είναι συχνά αμφιλεγόμενα ή θολά”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους εκπροσώπους στο Νταβός. “Αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στο ‘greenwashing'”, στους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς ορισμένων επιχειρήσεων ότι τα προϊόντα τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τους συμμετέχοντες: “Προτείνετε αξιόπιστα και διαφανή σχέδια μετάβασης για το πώς θα επιτύχετε μηδενικές εκπομπές και υποβάλετε τα σχέδια αυτά πριν από τα τέλη του έτους”. “Η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές πρέπει να βασίζεται σε πραγματικές μειώσεις εκπομπών — και να μην εξαρτάται από πόντους άνθρακα και σκιώδεις αγορές”, είπε.

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια των παγκόσμιων δυνάμεων είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του φόρουμ του Νταβός, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα κινητοποιήσει κρατική βοήθεια προκειμένου οι εταιρίες να μην μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του βιομηχανικού σχεδίου της “Πράσινη Συμφωνία”.

Ο Γκουτέρες είπε πως η ουσιαστική δέσμευση για το κλίμα, το εμπόριο και την τεχνολογία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα –που βρίσκονται στα μαχαίρια για θέματα από το εμπόριο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα– είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η αντιπαράθεση.

“Κινδυνεύουμε με αυτό που έχω αποκαλέσει Μεγάλη Ρήξη — την αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου”, είπε. “Είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε.”

Όσον αφορά το αν η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη για άλλη μια πανδημία, ο Γκουτέρες είπε πως ο κόσμος δεν πήρε μαθήματα από την COVID-19. “Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι για τις πανδημίες που θα έρθουν”, είπε.