Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης Novartis για τον πρώην πρωθυπουργό οδηγεί σε πανικό τους «εγκέφαλους» της σκευωρίας. «Θα τους πάω ως το τέλος!» ήταν η τοποθέτησή του τον Φεβρουάριο του 2018

Στις αρχές Νοεμβρίου 2017 και εν συνεχεία πριν και μετά τα Χριστούγεννα της ίδια χρονιάς «γεννήθηκαν» οι κατηγορίες κατά των δέκα πολιτικών προσώπων που εμφανίστηκαν ξαφνικά να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis. Ενάμιση χρόνο μετά, η διερεύνηση της υπόθεσης έφτασε στην Εβδομάδα των Παθών, με τους καταγγελλόμενους πολιτικούς να έχουν ανέβει τον Γολγοθά αλλά να βλέπουν μπροστά τους την Ανάσταση, σε αντίθεση με την αλήθεια και τον πολιτικό πολιτισμό που παραμένουν καρφωμένα στον… σταυρό.

Είναι τελικά η Novartis το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη ελληνική πολιτική ιστορία, ή αποτέλεσε η υπόθεση ένα καλό άλλοθι-αφορμή για να στήσει η νυν διακυβέρνηση ένα κυνήγι μαγισσών κατά των πολιτικών αντιπάλων της; Αν και ουδείς μπορεί να αντιποιηθεί τη δικαστική αρχή και να βγάλει αυθαίρετες αθωωτικές ή καταδικαστικές ετυμηγορίες, εντούτοις οι αποχρώσεις (αντ)ενδείξεις στα όσα τοξικά και ανυπόστατα (κατα)σκευάσματα «καταπίνονται» όλο αυτό το διάστημα γέρνουν τη ζυγαριά στο δεύτερο ενδεχόμενο.

Βέβαια, ακόμη και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρώτη εκδοχή. Μάλιστα στις αρχές Απριλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Novartis, Σπύρος Λάππας, προέτρεξε να πιθανολογήσει ότι 2 έως 3 από τα εναπομείναντα σε «στάτους εμπλοκής» πολιτικά πρόσωπα θα είχαν ανάλογη εξέλιξη με αυτήν του Ανδρέα Λοβέρδου, του οποίου η βουλευτική ασυλία ήρθη από τη Βουλή όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας. Όμως, η πραγματικότητα τον διαψεύδει με εκκωφαντικό τρόπο. Θυμίζεται ότι από τα 10 πολιτικά πρόσωπα –όλα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ουδείς από τη συμπολίτευση– που ενοχοποίησαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ο λογαριασμός έχει ως εξής:

–Ένας πολιτικός, ο Ανδρέας Λοβέρδος, θα υποστηρίξει την αθωότητά του στα δικαστικά συμβούλια και ενδεχομένως στα δικαστήρια αφού ψήφισε και ο ίδιος την άρση της ασυλίας του.

–Τέσσερις πολιτικοί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, κρίθηκαν αθώοι αφού οι φάκελοί τους μπήκαν στο αρχείο και η θεωρία περί εμπλοκής τους στο σκάνδαλο Novartis κατέρρευσε οριστικά και αμετάκλητα.

–Άλλα πέντε πολιτικά πρόσωπα, οι πρώην υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάριος Σαλμάς, ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα συνεχίσουν να ζουν τη βάσανο της διερεύνησης, που όσο δεν περατώνεται συνεχίζει να τους σπιλώνει.

Παρωδία σκανδάλου η δήθεν εμπλοκή Σαμαρά

Σε αυτή την κατάταξη δεν αφήσαμε τυχαία τελευταίο το όνομα του Αντώνη Σαμαρά. Με το δικό του όνομα, άλλωστε, άνοιξε ο χορός των ατεκμηρίωτων ενοχοποιήσεων των πολιτικών προσώπων. Τότε, δηλαδή, που ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε –αναπόδεικτα πάντα– ότι δήθεν μια μαύρη BMW μπήκε ανενόχλητη στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας στο πορτ-μπαγκάζ μία μαύρη βαλίτσα Samsonite γεμάτη με «δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μωβ, κίτρινο και πράσινο», τα οποία υποτίθεται ότι παραδόθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του επονομαζόμενου «Harvard project», προκειμένου να εξασφαλιστεί η τότε πρωθυπουργική εύνοια υπέρ των εμπορικών σκοπών της Novartis.

Στη δημοσιοποίηση των παραπάνω ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να μην κρυφτεί, αλλά από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε την υπόθεση ως τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Ήταν δε ξεκάθαρος ως προς τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο σκόπευε να αμυνθεί: στις 15 Φεβρουαρίου 2018 κατέθεσε μήνυση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χρήστου Ντζούρα, του αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Στυλιανού Μανώλη, των δύο προστατευόμενων μαρτύρων «Κελέση» και «Σαράφης» και κατά παντός άλλου συνεργού.

«Δεν θα αρκεστώ να καταπέσει η εναντίον μου σκευωρία. Θα το φτάσω ως το τέλος, για να αποκαλυφθεί ποιος την έκανε, ποιοι συνεργάστηκαν μαζί του και γιατί. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από παραγραφές. Αυτοί να δούμε πώς θα κρυφτούν», υπογράμμισε τότε ο Μεσσήνιος πολιτικός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του: «Αυτοί που βγήκαν με ψέματα, πολιτεύθηκαν με ψέματα και σήμερα καταφεύγουν σε συκοφαντίες, θα λογοδοτήσουν. Αυτοί που θέλουν να τρομοκρατήσουν τη Δικαιοσύνη, θα λογοδοτήσουν. Την αστική Δημοκρατία, πάντως, δεν θα την ανατρέψουν! Και την Ελλάδα δεν θα την πληγώσουν άλλο! Θα τους πάω ως το τέλος! Και δεν θα γλιτώσουν».
πηγή:iapopsi.gr