Για πολλούς τα υποτιθέμενα αποκαλυπτικά στοιχεία παραμένουν ασαφή, ικανά όμως να εξυπηρετήσουν το βασικό σενάριο της αντιμητσοτακικής αφήγησης.
Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε
Όπως συνέβη στην περίπτωση της σκευωρίας Novartis, ο αρχηγός της αξ. Αντιπολίτευσης υιοθετεί τις κατά άλλους αμφιλεγόμενες καταγγελίες και επιτίθεται με το κοντάρι στα χέρια, ανεμίζοντας την παντιέρα της γενικής επίθεσης.
Εμπειρότεροι της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα, δεν θυμούνται περίπτωση πολιτικού αρχηγού και μάλιστα διατελέσαντος Πρωθυπουργού, στο ταραγμένο πολιτικά παρελθόν να κάνει «κτήμα» του παρόμοιου τύπου δημοσιεύματα προκειμένου να διαμορφώσει αντιπολιτευτική τακτική! Ο Α. Τσίπρας το επιχειρεί δεύτερη φορά, σα να μην ήταν αρκετή η πρώτη, της παταγώδους αποτυχίας με τη Novartis. Επιμένει, ξανά, με τις υποκλοπές τις οποίες «χρεώνει» στον Πρωθυπουργό, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Εάν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, λένε ειρωνικά οι κακές «γλώσσες» ίσως να ζητηθεί να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του.
Όμως ο Τσίπρας κάνει κάτι ακόμη, εντελώς παράδοξο πολιτικά. Ενώ επιχειρεί ή ενορχηστρώνει την ανατροπή του Μητσοτάκη εκ των έσω», καθώς οι παρακολουθήσεις σύμφωνα με το σενάριο των αποκαλύψεων αφορούν υπουργούς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού με σκοπό την πρόκληση αναταραχής εντός Ν. Δημοκρατίας, σπεύδει με αγκαλιά δώρων ενώπιον του Μητσοτάκη. Μόνο σαν δώρο μπορεί να ερμηνευτεί η άκαιρη δήλωση του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ ότι στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση ο ίδιος πρόκειται να επαναδιαπραγματευτεί με τη Γαλλία τις παραγγελίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Η ενέργεια Τσίπρα δεν βγάζει νόημα. Δίνει την αίσθηση ότι ο αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ παραδέρνει στη γνωστή πια αντιπολιτευτική αμηχανία και ενδεχομένως απραξία που παράγει η αποφασιστική διακυβέρνηση Μητσοτάκη στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, γεγονός είναι, εξωθούν στο περιθώριο την αντιπολίτευση, δεν της δίνουν χώρο για πολιτική παρουσία, κατάσταση που προφανώς ενοχλεί την Κουμουνδούρου. Η ενόχληση αντί να ενεργοποιεί αντιπολίτευση σοβαρής πολιτικής, αντιθέτως παράγει τον συνήθη ανερμάτιστο και επικίνδυνο ΣΥΡΙΖΑϊκό τακτικισμό.
Αυτόν παρακολουθεί η κοινή γνώμη και θεωρεί πως είναι επικίνδυνη η απαγκίστρωση από τον Κ. Μητσοτάκη, ακόμη και όταν αποκαλύπτονται πράγματα που δεν θα έπρεπε να συμβούν.
Παράδειγμα η επισύνδεση στον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ. Το νεότερο «κύμα» των δήθεν αποκαλύψεων, όσο αυτά παραμένουν χωρίς αποδεικτικά και ενοχοποιητικά στοιχεία, αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από τους πολίτες, οι οποίοι δεν παύουν να επικαλούνται όχι την συμπάθεια τους προς τον Πρωθυπουργό, εάν δεν είναι ψηφοφόροι ΝΔ, αλλά το κυρίως ζητούμενο. Της ικανότητας που διακρίνουν στον Κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων του και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης του.
Προφανές είναι ότι η αξ. αντιπολίτευση επενδύει στην τοξικότητα σαν ύστατο μέσο προκειμένου να πείσει το εκλογικό σώμα. Και καθώς είναι δεδομένο ότι με τα πολιτικά μέσα, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη, εμφανίζεται να καταφεύγει στο λασπώδες πεδίο μιας αντιπαράθεσης που δεν γνωρίζει όρια πολιτικής συμπεριφοράς.
Ένας αδυσώπητος πόλεμος, διότι ο Τσίπρας εμφανίζεται σε υπαρξιακή αγωνία για τις επερχόμενες εκλογές. Τα έτη από την τριπλή ήττα του 2019 παρήλθαν χωρίς να προετοιμάσει το κόμμα, τα στελέχη, τον εαυτό του σε πραγματική αλλαγή ταυτότητας και πολιτικών δράσεων.
Στην περίπτωση της Novartis επιχειρήθηκε η σπίλωση των δέκα πολιτικών αντιπάλων του Τσίπρα. Τώρα η επίθεση γίνεται ευθεία, κατά πρόσωπο του ίδιου του Πρωθυπουργού, με ζητούμενο την άμεση προσωπική του εξόντωση.
Η κοινή γνώμη, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι δημοσκοπήσεις θα μας πουν την πιθανή φθορά που υφίσταται ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν φαίνεται σε αυτή τη στιγμή να έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αποστροφής εκ μέρους της.
Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη της, όσο τουλάχιστον πολιτεύεται με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικά. Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει τις αντοχές να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές που θα διεξαχθούν στον χρόνο τους.
Η πολιτική εκτός από μακροπρόθεσμη μπορεί να είναι και καθημερινή. Μέρα, μέρα, βλέποντας και κάνοντας…
Πηγή: skai.gr