Συζητείται αύριο ενώπιον της Βουλής πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση του κακουργήματος της δωροληψίας πολίτικου αξιωματούχου και του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή που φέρεται ότι τελέστηκαν από τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

του Ιωάννη Μπούγα

Τα στοιχεία της δικογραφίας είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, στοιχειοθετούν σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων τα ανωτέρω αδικήματα και επιβάλλεται νομικά και πολιτικά να εξεταστούν. Πεποίθησή μας είναι ότι το Ποινικό Δίκαιο δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τα μέλη της κυβέρνησης ούτε ευμενέστερα ούτε δυσμενέστερα από τους άλλους πολίτες. Η μόνη άλλωστε συνταγματικά προβλεπόμενη διαφοροποίηση των υπουργών είναι δικονομική και αφορά την άσκηση της δίωξης από τη Βουλή μόνο για τα εγκλήματα που τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η δίωξη κατά του πρ. υπουργού ενεργοποιήθηκε από τη ΝΔ όχι προς εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων, όπως θέλει να την εμφανίσει ο ΓΥΡΙΖΑ, ούτε υπό την επήρεια πίεσης της κοινής γνώμης, αλλά με σκοπό να διερευνηθεί αντικειμενικά μια ακόμα σκοτεινή και δυσώδης υπόθεση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙ-ΖΑ-ΑΝΕΑ.

Η υπόθεση αυτή σχετίζεται με την ήδη ερευνώ-μενη από τη Δικαιοσύνη υπόθεση Παπαγγελόπου-λου. Συνδετικός ιστός αμφοτέρων, η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει τους «αρμούς» της εξουσίας, όχι βέβαια υπό την έννοια της άσκησης νομοθετικά προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων από τους φορείς των διακεκριμένων λειτουργιών της πολιτείας, αλλά του πλήρους ελέγχου τους από τα κόμματα που τότε συγκυβερνούσαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των ΑΝΕΛ ασκούσε την εκτελεστική εξουσία και είχε την πλειοψηφία στη νομοθετική. Με εκτελεστικό βραχίονα τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και συνεργούς τους δικαστικούς λειτουργούς αποπειράθηκε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία για τη δίωξη επιφανών πολιτικών του αντιπάλων και τη χειραγώγηση υποθέσεων με πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Η επιχείρηση κομματικής καθυπόταξης των ανεξάρτητων εξουσιών θα ολοκληρωνόταν με τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης με «μπροστάρη» τον Χρ. Καλογρίτσα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποθέσεις αυτές έχει ο πρ. υπουργός κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος φαίνεται ότι καθοδηγούσε και συντόνιζε μια οργανωμένη προσπάθεια εκ μέρους της τότε κυβέρνησης, που συνιστά τον μεγαλύτερο ίσως θεσμικό κίνδυνο από τη Μεταπολίτευση.

Οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος επιχείρησαν να καταστρατηγήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Απέτυχαν επειδή υποτίμησαν τη δύναμη της δημοκρατίας.

Για τις πράξεις τους αυτές λογοδοτούν ενώπιον της Βουλής και του λαού.

Η ΝΔ εκτελεί με παρρησία το συνταγματικό της καθήκον. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να αφήσουν τους ευτελείς ελιγμούς και να απαντήσουν ξεκάθαρα. Θέλουν ή όχι ν’ απαλλάξουμε τη δημοκρατία από τις σκιές της;


Ο Ιωάννης Δ. Μπούγας είναι γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Φωκίδας. To άρθρο δημοσιεύθηκε στα Νέα