Όταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεκινούσε για την Αυστραλία, με σκοπό να πάρει μέρος στο Australian Open, ονειρευόταν να προσθέσει ένα ακόμα τρόπαιο στην πλούσια συλλογή του και να «σπάσει» το ρεκόρ των 20 τίτλων Grand Slam.

Όμως, η απόφασή του να μην εμβολιαστεί, η αδιαφορία του για την βασική οδηγία των επιστημόνων ν’ αποφεύγονται οι κοινωνικές συγχρωτίσεις και την τήρηση της καραντίνας στη Σερβία -άραγε ως αποτέλεσμα της αλαζονείας του «υπεράνω»;- μετέτρεψαν τ’ όνειρο σε εφιάλτη. Με αντίκτυπο όχι μόνο στο γόητρο αλλά και στην… τσέπη του.

Μόλις ο Τζόκοβιτς πάτησε το πόδι του στη χώρα των καγκουρό, τέθηκε σε καραντίνα. Ταυτόχρονα άρχισε ένας… μαραθώνιος πινγκ πονγκ ανάμεσα στις αρχές της Αυστραλίας και τον τενίστα. Σε κανονιστικό και δικαστικό επίπεδο αλλά και σε επικοινωνιακό.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και πως ο Σέρβος δεν μπορούσε να παραμείνει στη χώρα και βέβαια να λάβει μέρος στο τουρνουά. Ο ίδιος, αντέτεινε πως -επειδή έχει νοσήσει- πληροί τις προϋποθέσεις.

Στην πορεία αποδείχτηκε ότι τα γεγονότα δεν ήταν όπως τα παρουσίαζε. Ο σπουδαίος αθλητής «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη». Να ψεύδεται, έστω και αν… το μπαλάκι του λάθους έπεφτε σε συνεργάτες του ή την… «καλή του την καρδιά» και την ευγένειά του.

Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου μετανάστευσης για να εισέλθει στην Αυστραλία, από… λάθος -όπως ο ίδιος ανέφερε, αργότερα, σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- είχε αναγραφεί ότι δεν είχε ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 μέρες. Αναρτήσεις στα ΜΚΔ τον διέψευσαν παταγωδώς, είχε ταξιδέψει στην Ισπανία…

Παραβίασε -γνωρίζοντας ότι νοσεί- την καραντίνα στη Σερβία, μεταξύ άλλων, για μια φωτογράφηση και συνέντευξη στην εφημερίδα «L’Equipe». Αποδίδοντας την απείθεια στην αίσθηση υποχρέωσης «να προχωρήσω και να πραγματοποιήσω τη συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα, καθώς δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο». Ξανά «κατόπιν εορτής» χαρακτήρισε «ανθρώπινο λάθος» και αυτή την απόφαση.

Ως και η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, αποδέχτηκε (στο πρακτορείο Reuters) ότι με «τις δημόσιες εμφανίσεις του Νόβακ, ενώ ήταν θετικός στην COVID-19, είναι ξεκάθαρο πως παραβίασε όλους τους νόμους»…

Ένα ακόμα χτύπημα δέχτηκε η αξιοπιστία του Τζόκοβιτς από τον δημοσιογράφο/συνεργάτη των «New York Times», Μπεν Ρόθενμπεργκ. Ο οποίος, επισήμανε στο Twitter ότι το αποτέλεσμα του υποτιθέμενου θετικού PCR (βάσει αυτού ο Σέρβος απέκτησε ιατρική εξαίρεση εμβολιασμού) βγαίνει -αν τσεκάρεις τον σχετικό κωδικό- πότε θετικό και πότε αρνητικό.

Όταν η οικογένεια Τζόκοβιτς ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου, τη διέκοψε!

Ο Τζόκοβιτς στη διαμάχη με τις αρχές της Αυστραλίας κέρδισε ένα… σετ (άρση ακύρωσης βίζας) αλλά έχασε τον… αγώνα. Ο υπουργό μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, ακύρωσε τη βίζα του νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη τενίστα, επικαλούμενος απειλή για τη δημόσια υγεία.

Επειδή η παρουσία του Σέρβου θα ενθάρρυνε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα εν μέσω της χειρότερης επιδημίας του ιού στην Αυστραλία. Χθες (16/1) το τριμελές Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του 34χρονου αθλητή. Ο οποίος, απελάθηκε από τη χώρα των καγκουρό.

Οι… «μαγκιές» και τα γούστα πληρώνονται

Ο «Νόλε»… πιθανοσίγουρα δεν γνωρίζει την ελληνική ρήση οι… «μαγκιές» και τα γούστα πληρώνονται. Αλλά θα… την μάθει. Αφού την ήττα του στο… ντέρμπι με τις αρχές της Αυστραλίας θα την πληρώσει ακριβά.

Αν -συμμετείχε και- κατακτούσε το τουρνουά θ’ αύξανε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς κατά 4,4 εκατομμύρια δολάρια.

Πλέον, όχι μόνο χάνει αυτά τα έσοδα αλλά θα πρέπει να πληρώσει και… από την τσέπη του. Του επιδικάστηκαν περίπου 500.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Μάλιστα, σε αυτό το ποσό, δεν υπολογίζεται και η αμοιβή των δικηγόρων που των εκπροσώπησαν.

Οι οικονομικοί «πονοκέφαλοι», όμως, του Τζόκοβιτς δεν είναι σίγουρο ότι θα σταματήσουν σε αυτές τις δύο δεδομένες απώλειες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες οικονομικές «αιμορραγίες». Οι οποίες, μάλιστα, μπορεί ν’ αποδειχτούν και «βαρύτερες».

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος αθλητικού μάρκετινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τιμ Κρόου, η συμπεριφορά του Τζόκοβιτς ίσως επιτρέψει σε χορηγούς του ν’ ακυρώσουν -με δική του υπαιτιότητα- τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια συνεργασίας τους.

Στην περίπτωση που θα κρίνουν πως η στάση του είναι ανάρμοστη, ανήθικη και πλέον «Νόλε» δεν αποτελεί θετική (εμπορευματοποιήσιμη) εικόνα αλλά αρνητική. Άρα, οι καταναλωτές/θαυμαστές του δεν θα αγοράζουν τα προϊόντα που προμοτάρει και ο Σέρβος θα καταστεί ζημιογόνα επένδυση για τα ταμεία τους.