Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε κατά του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, απορρίφθηκε από την Εθνοσυνέλευση, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Η διαδικασία κρίθηκε άκυρη, αφού μόνο 195 από τους 300 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία, εξαιτίας του μποϊκοτάζ από το κυβερνών κόμμα.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γου Γουόν-σικ, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η πρόταση καθαίρεσης απαιτούσε τουλάχιστον 200 ψήφους για να προχωρήσει.

Ο πρόεδρος Γιουν βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής έρευνας που αφορά, μεταξύ άλλων, την πιθανή κατάχρηση εξουσίας και τη συμμετοχή σε σχέδιο επιβολής στρατιωτικού νόμου. Υπό διερεύνηση βρίσκονται επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Λι Σανγκ-Μιν, ο πρώην υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ-Χιουν, στρατιωτικοί διοικητές, και ανώτατοι αξιωματούχοι της Αστυνομίας.

Η έρευνα έχει διευρυνθεί, με την Εισαγγελία να δημιουργεί ειδική ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερους από 12 ανακριτές, καθώς και στρατιωτικούς εισαγγελείς. Παράλληλα, η αστυνομία συγκροτεί ομάδα 120 αξιωματικών για την εξέταση της υπόθεσης.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως εξέγερση, κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση δικαιωμάτων. Οι ποινές κυμαίνονται από ισόβια κάθειρξη έως τη θανατική ποινή για τους ηγέτες μίας εξέγερσης. Η κατάχρηση εξουσίας τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε ετών ή πρόστιμο έως 10 εκατομμύρια γουόν (7.060 δολάρια).

Η Νότια Κορέα, αν και δεν έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις από το 1997, διατηρεί τη θανατική ποινή ως μέγιστη ποινή σε σοβαρές υποθέσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, ζήτησε το διορισμό ειδικού εισαγγελέα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ σχετικό νομοσχέδιο ενδέχεται να κατατεθεί σύντομα. Εάν εγκριθεί, ο ειδικός εισαγγελέας θα αναλάβει τον συντονισμό της έρευνας με τη στήριξη πολλαπλών υπηρεσιών.

Η υπόθεση θυμίζει την έρευνα κατά της πρώην προέδρου Παρκ Γκουέν-Χιε το 2016, η οποία οδήγησε τελικά στην καθαίρεσή της. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της παρούσας έρευνας παραμένει αβέβαιο, ενώ οι πολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται στη χώρα.