Ένα νέο, σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος ΝΟΣΠΙ (Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι), το οποίο στοχεύει στην παροχή νοσηλείας σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς στο οικιακό τους περιβάλλον.

Το Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ ενσωματώνεται σταδιακά στον πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας και διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες για όσους τις έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μέχρι το τέλος του 2025, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα τηλεϊατρικής και το Μητρώο Ασθενών του προγράμματος, με σημαντικές δράσεις εκπαίδευσης και χρηματοδότησης να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.

«Έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα τηλεϊατρικής - τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που λαμβάνουν νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι μέσω του Προγράμματος ΝΟΣΠΙ, καθώς επίσης και το Μητρώο αυτών των ασθενών.»

«Παράλληλα, πρόκειται να αναπτυχθούν θεραπευτικά-νοσηλευτικά πρωτόκολλα που θα αφορούν κριτήρια εξόδου από το νοσοκομείο, κριτήρια παρακολούθησης στο σπίτι για ιατρούς, νοσηλευτές, φροντιστές, καθώς και κριτήρια παραπομπής/επανεισαγωγής στο νοσοκομείο.»

«Δεν είναι μόνο υποχρέωση μας από τις χρηματοδοτήσεις του RRF, αλλά αποτελεί και κομμάτι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα που έχει εκπονηθεί.»

«Αυτές οι υπηρεσίες έχουν δύο διαστάσεις χρηματοδότησης που αφορούν στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, στο πλαίσιο όμως της εξορθολογίκευσης και της δαπάνης τους. Π.χ. προβλέπεται να δημιουργηθεί και ένα DRG που να αφορά τον ασθενή του ΝΟΣΠΙ, στο χρόνο που θα είναι στο νοσοκομείο. Και μετά, είναι το κομμάτι των υπηρεσιών που παρέχονται και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ...»

«Διαμορφώσαμε 12 κέντρα αναφοράς στις μεγάλες πόλεις που έχουν τρεις διαστάσεις: 1. Νοσηλευτική φροντίδα παιδιών στο σπίτι 2. Νοσηλευτική φροντίδα ενηλίκων στο σπίτι 3. Υποστήριξη ογκολογικής θεραπείας των ασθενών στο σπίτι...»

«Μέχρι στιγμής, 300 παιδιά παρακολουθούνται από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 80 από το Αττικόν, ενώ ο σχεδιασμός του προγράμματος αφορά 100 ωφελούμενους ανά κέντρο.»

**«Τρία πανεπιστήμια, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουν υπογράψει προγραμματικές συμφωνίες με τον ΟΔΙΠΥ προκειμένου να υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως εξής:

  1. Το ΕΚΠΑ επιφορτίζεται με τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των νοσηλευτών και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των φροντιστών ενηλίκων, καθώς και με εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη χορήγηση ανοσοθεραπείας στο σπίτι.
  2. Το ΑΠΘ, με τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των ιατρών και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των φροντιστών παίδων.
  3. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών στα ψηφιακά εργαλεία.»