Η Νόνη Δούνια, υποψήφια βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων Νέας Δημοκρατίας, έχει βιογραφικό που εκτείνεται από τον αθλητισμό, τον χορό, την υποκριτική, την πασαρέλα και καταλήγει στην πολιτική με απαράμιλλη φυσικότητα και επιτυχίες σε όλους τους τομείς – σαν να είναι γεννημένη για το καθετί που επιλέγει να κάνει. Εξηγεί η ίδια γιατί: «Είμαι ειλικρινής, απόλυτα πειθαρχημένη, εργατική και αφοσιωμένη». Στις 21 Μαΐου θα ζητήσει την ψήφο των Πειραιωτών γιατί είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης που αγαπά να υπηρετεί και να τη βλέπει να προκόβει – και οι Πειραιώτες την αγαπούν γιατί ξέρουν ότι είναι πρωταθλήτρια…


Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα των πολιτών σε μία εποχή αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, με ποιο κριτήριο πιστεύετε θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι και γιατί να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία;

Το κριτήριο με το οποίο θα προσέλθουν στην κάλπες οι ψηφοφόροι είναι, κατά τη γνώμη μου, αφενός το τι έγινε στο παρελθόν, δηλαδή το έργο του καθενός μας, αλλά και το τι περιμένουν από το μέλλον, δηλαδή οι κεντρικές δεσμεύσεις του κάθε κόμματος. Εξετάζοντας το παρελθόν, μια μόνο σύγκριση της δικής μας διακυβέρνησης με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να καταλάβει κάποιος το σημαντικό έργο της Νέας Δημοκρατίας. Οπως γνωρίζετε, αφήσαμε πίσω μας μία τετραετία με μεγάλες δυσκολίες, πολλές διαφορετικές κρίσεις, που χρειάστηκε ως κυβέρνηση να διαχειριστούμε. Από το προσφυγικό μέχρι την πανδημία και από τις κρίσεις με την Τουρκία μέχρι την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να τηρήσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας.
Μεταξύ άλλων, το ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας ανήλθε στο 5,6%, για το 2022. Σημειώθηκε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ η ανεργία μειώθηκε παραπάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμα, οι φόροι μειώθηκαν, οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκαν, περισσότερες από 500.000 κύριες συντάξεις εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τους τελευταίους 24 μήνες και η Ελλάδα κατάφερε να περάσει στην ψηφιακή εποχή. Ως προς το μέλλον, το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα έτη 2023-2027 αποσκοπεί σε μία Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, σύγχρονη και κυρίως ισχυρή. Με κύριους στόχους τους υψηλότερους μισθούς, κατά τουλάχιστον 25%, περισσότερες θέσεις εργασίας, τη συνέχιση μιας πολιτικής, η οποία θα μειώνει τους φόρους λελογισμένα, την κατάργηση, με το πέρας της τετραετίας, του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και τη μεγάλη έμφαση στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε θέματα ασφάλειας.
Αναλογιζόμενοι όλα αυτά, λοιπόν, είμαι σίγουρη ότι οι συμπολίτες μου θα ξαναδώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία.

Κατά την εκτίμησή σας είναι εφικτή μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θεωρείτε ότι θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ περισσότερων κομμάτων; Η Νέα Δημοκρατία έχει πιθανό κυβερνητικό εταίρο;

Θεωρώ ότι η αυτοδυναμία είναι απόλυτα εφικτός στόχος. Αρκεί η ψήφος όλων μας να είναι υπεύθυνη και σαφής. Με γνώμονα το καλό του τόπου και τη συνέχιση της προόδου, που έχει επιτευχθεί αυτά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ψήφος μας, είτε θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μπροστά είτε θα μας οδηγήσει σε μια επικίνδυνη για τη χώρα επιστροφή στο παρελθόν. Το βασικό ζητούμενο της Νέας Δημοκρατίας την επομένη των εκλογών είναι να έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση τετραετίας. Η χώρα χρειάζεται μια μονοκομματική κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ετσι μόνο θα μπορούμε να παίρνουμε γρήγορα αποφάσεις. Εξάλλου, η μονοκομματική κυβέρνηση δεν θα απαρτίζεται μόνο από στελέχη που ανήκουν στον παραδοσιακό μας χώρο. Αρκεί να δείτε τα στελέχη τα οποία έχουμε ήδη εντάξει στη Νέα Δημοκρατία, αφού πολλά από αυτά δεν ανήκουν στον παραδοσιακό μας χώρο.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημά σας έναντι των συνυποψηφίων σας στην Α΄ Πειραιώς;

Οσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι αγαπώ και δίνομαι ολοκληρωτικά σε ό,τι κάνω. Είμαι ειλικρινής, απόλυτα πειθαρχημένη, εργατική και αφοσιωμένη. Η μακρά επαγγελματική πορεία μου στον χώρο της μόδας, όπως, άλλωστε, και η ενασχόλησή μου με τον πρωταθλητισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την υποκριτική μού έδωσαν πολύτιμες εμπειρίες και «μαθήματα ζωής». Με έμαθαν να έχω «στρατιωτική πειθαρχία», να είμαι συγκροτημένη, απελευθέρωσαν το δημιουργικό κομμάτι μου και τον επικοινωνιακό χαρακτήρα μου και ενίσχυσαν το ήδη υπάρχον ομαδικό πνεύμα μου. Τέλος, με δίδαξαν να μη φοβάμαι την ήττα. Ολα αυτά τα γνωρίσματα, σε συνδυασμό με την πολύτιμη κοινοβουλευτική εμπειρία μου τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και το γεγονός ότι ζω στον Πειραιά, ήδη από τα παιδικά μου χρόνια και μοιράζομαι τις ανησυχίες των συμπολιτών μου, πιστεύω ότι συνιστούν ένα σημαντικό συγκριτικό μου πλεονέκτημα, ώστε να με ξανατιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Και τους καλώ να το κάνουν, για να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για τον Πειραιά και τα νησιά μας!

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Πειραιά;

Πιστεύω πολύ στη δυναμική της πόλης μου και είμαι σίγουρη ότι θα διαδραματίσει άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο. Και αυτό επειδή, εκτός από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας-κόμβος για τη ναυτιλία, που προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στη χώρα και ενισχύει σημαντικά τη γεωστρατηγική θέση μας, είναι μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Θα ήθελα να συνεχίσουν να γίνονται σημαντικά έργα και παρεμβάσεις, όπως το μετρό, που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της κινητικότητας, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του Πειραιά, καθώς και την άνθηση των τοπικών επιχειρήσεων. Είμαι βέβαιη πως, αν προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τον ιστορικό χαρακτήρα και την ομορφιά του Πειραιά, θα καταφέρουμε αυτός να γίνει πόλος έλξης ακόμα μεγαλύτερων επενδύσεων, διασφαλίζοντας μια δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη.