Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας ξεκαθάρισε στην Εξεταστική ότι δεν προκύπτει ζήτημα παράνομων ενεργειών.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

«Ολα έγιναν νόμιμα». Αυτό φέρεται να υπογράμμισε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (2012 – 2015), Θεόδωρος Δραβίλλας, αναφερόμενος στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις πέντε ώρες ο κ. Δραβίλλας απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, ρωτούσε επί 65 συναπτά λεπτά, κυρίως για ζητήματα που άπτονται συνολικά της λειτουργία της ΕΥΠ. Οπως ήταν λογικό, μολονότι ο Γιάννης Ρουμπάτης είχε μεταβεί στη Βουλή… αποχώρησε, αφού η κατάθεση του κ. Δραβίλλα απεδείχθη πολύωρη.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή υπάρχουν οι υπογραφές της αρμόδιας εισαγγελέως αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων των μυστικών υπηρεσιών δεν προκύπτει ζήτημα νομιμότητας. Με άλλα λόγια, ο κ. Δραβίλλας αποδόμησε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί παράνομης παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, εφόσον αυτή έγινε για λόγους μη πολιτικούς. Ο ίδιος, μια ακόμη φορά, ξεκαθάρισε ότι δεν παρακολουθούνταν επί θητείας του ούτε ο Σπύρος Σαγιάς ούτε και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, δύο στελέχη που είχαν θέσεις-κλειδιά επί ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε, μάλιστα, πως ο κ. Ρουμπάτης (ο οποίος θα καταθέσει σήμερα) έχει αποκαλύψει ότι «άκουγε» τον κ. Πιτσιόρλα, με τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ να ζητεί εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Δραβίλλας φέρεται να είπε πως η ΕΥΠ την περίοδο που ήταν διοικητής ερευνούσε την υπόθεση της Οξείας, ωστόσο σημείωσε ότι το αίτημα για παρακολούθηση κατατέθηκε από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις των βουλευτών έδωσε και για το ζήτημα της καταστροφής των εγγράφων. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τήρησης αρχείων είναι έως τρεις μήνες ενώ για την Ελλάδα η περίοδος αυξάνεται από έξι έως εννέας μήνες.

 

Αντιπολιτευτικό σόου

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν μια ακόμη φορά να «σπάσουν» τη διαδικασία του απορρήτου. Συγκεκριμένα, μολονότι πρόκειται για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, επισημάνθηκε ότι το απόρρητο δεν αντιτάσσεται στην Εξεταστική Επιτροπή και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενώ ζητήθηκε να ληφθεί η απόφαση να αρθεί το απόρρητο και «να χυθεί άπλετο φως για να τελειώσει η υπόθεση».

Ως νομικό περιτύλιγμα αιτήθηκαν τη γνωμοδότηση από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής α) για το θέμα του απορρήτου και β) για το αν χρειάζεται απόφαση της Ολομέλειας για να επεκταθεί το αντικείμενο της Εξεταστικής. Οπως ήταν λογικό, η ΝΔ, για να προστατέψει την Επιτροπή, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης, επιμένοντας να ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει προαποφασιστεί και να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροών που θα δημιουργήσουν προβλήματα.