«Πετύχαμε όλους τους στόχους, το 2024, όσον αφορά την απορρόφηση πόρων απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ. Η απορρόφηση απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάσει στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ, αυτή στο ΕΣΠΑ, στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, θα καταλήξει και θα κλείσει με πάνω από 7,4 δισ. ευρώ (στο 1,3 δισ. ευρώ ο στόχος, αρχικά) και στο εθνικό σκέλος, με πάνω από 2,4 δισ. ευρώ». Αυτό, τόνισε, μεταξύ άλλων απ’ την Τρίπολη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε ομιλία του, στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε να κάνει με την παρουσίαση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές που εμπίπτουν στις διατάξεις του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Ο αναπληρωτής Υπουργός, συνέχισε, λέγοντας τα εξής, με αφορμή και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της Αθήνας: «Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στα τελευταία 14 χρόνια. Φτάνει τα 13,1 δισ. ευρώ. Τρέχει και το Ταμείο Ανάκαμψης και απαιτεί φέτος απορρόφησης, στα 3,3 δισ. ευρώ, την ώρα που το 2023 ήταν στα 2 δισ. ευρώ».
Αναφερόμενος στο ΣΔΑΜ, που απασχολεί έντονα τις μεταλιγνιτικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ειδικά αυτή της Μεγαλόπολης, ο αναπληρωτής Υπουργός, τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα πρώτη πήρε και εφαρμόζει το ΣΔΑΜ. Έχει προυπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ. Εγκρίθηκαν ήδη, 187 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ. Η δημόσια συμμετοχή σ’ αυτά, είναι στα 72 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 989 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και περιφερειακές θέσεις εργασίας. Θα βγουν και άλλες προσκλήσεις και όπως έχουμε πει, όλοι οι πόροι θα μείνουν στην περιοχή και δεν θα φύγουν για άλλες περιοχές. Έρχεται και ο Πυλώνας 3 (δανειακή διευκόλυνση δημόσιων φορέων απ’ την Ευρωπαική Επιτροπή), που θα φέρει νέα έργα».
Στην εκδήλωση του Τρίπολης, παρευρέθηκε και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης, όπου και ανάγνωσε όλες τις επιχειρήσεις (πολύ μικρές, μικρές, μικρομεσαίες, μεσαίες και μεγάλες), που πήραν οικονομική ενίσχυση, μιας και εγκρίθηκαν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επενδυτικών σχεδίων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων Αρκαδίας και Μεσσηνίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και θεσμικών φορέων των μεταλιγνιτικών περιοχών της Πελοποννήσου.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος και στάθηκε σε θέματα συνεργασίας, αποκέντρωσης, συνέργειας χρηματοδοτικών εργαλείων, διεύρυνσης δράσεων, υλοποίησης νέων προγραμμάτων κατάρτισης και αναγκαιότητας για επιτάχυνση των χρόνων ωρίμανσης έργων.
Χαιρετισμό είχε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, που ζήτησε να υπάρξει οικονομική στήριξη, ώστε να προχωρήσει το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, με την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, δίπλα στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές.
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κώστας Μιχόπουλος, ζήτησε επιτάχυνση όλων όσων προβλέπει το ΣΔΑΜ και περαιτέρω επενδύσεις, δομές και υποδομές, για την περιοχή, ώστε αυτή, να αποφύγει την ερημοποίηση και την μετατροπή της σε ένα χωριό.