Στη συντήρηση του χωμάτινου δρομολογίου, στην Παλαιά Εθνική Οδό Λιβαδειάς-Λαμίας-Ιερά Μονή Παναγία Λυκούρεση μήκους περίπου 2.500 μέτρων που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Λεβαδέων προχώρησαν οι ένοπλες δυναμείς, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου Βουλευτή, Σία Αναγνωστοπούλου και Τρύφωνας Αλεξιάδης, με θέμα «”Αδιευκρίνιστης” σκοπιμότητας η κατασκευή αυθαίρετου έργου οδοποιίας στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας από μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η συντήρηση του χωμάτινου δρομολογίου που αποτελούσε αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαχρονικά κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια με τη διάθεση προσωπικού και μέσων του ΓΕΣ που τέθηκαν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ/ΜΟΜΚΑ για επτά εργάσιμες ημέρες (συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, 1η, 4, 5, 6, 7 και 8 Ιουλίου 2022), όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε: «Το προσωπικό και τα μέσα αποχώρησαν από τον τόπο των εργασιών την 11η Ιουλίου 2022».

«Εκτελέστηκαν», συνέχισε, «μικροεργασίες συντήρησης του υπάρχοντος χωμάτινου δρομολογίου και όχι έργο κατά την έννοια του ν. 4412/2016. Η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης του δρομολογίου έγινε στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων και η Στρατιωτική Υπηρεσία διέθεσε προσωπικό και μέσα για επτά εργάσιμες ημέρες με μηδενικό κόστος».

«Το αδρανές υλικό, η διατροφή και μερικώς η διαμονή του προσωπικού, καθώς και η αποκατάσταση μικροβλαβών των μηχανημάτων και μέσων καλύφθηκαν με μέριμνα της Ιερός Αρχιεπισκοπής Αθηνών», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Οι συγκεκριμένες εργασίες ζητήθηκαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και δεν τέθηκε στην Στρατιωτική Υπηρεσία ζήτημα πρόκρισης έναντι άλλων εργασιών ή έργων. Συνεπώς, δεν απαιτείται μελέτη για την εκτέλεση αυτών αφού το αντικείμενό τους συνίσταται σε απλή συντήρηση χωμάτινου δρομολογίου και κάλυψη των νεροφαγωμάτων από αδρανές υλικό», επεσήμανε.

Επειδή «το τεχνικό αντικείμενο των εργασιών συνίσταται σε απλή συντήρηση χωμάτινου δρομολογίου και κάλυψη των νεροφαγωμάτων από αδρανές υλικό χωρίς τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων, καθώς και ότι οι εργασίες ζητήθηκαν από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, συνάγεται ότι δεν προκύπτει υποχρέωση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας για λήψη αδειών», διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.