Μπορούσαν να νοικιάσουν μια μεγάλη αίθουσα και να τη μετατρέψουν σε δικαστήριο, ώστε να χωρούν διάδικοι, συγγενείς θυμάτων και εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Ουδείς το σκέφτηκε;

 

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 

Προχθές ήταν να ξεκινήσει η δίκη των υπευθύνων για την τραγωδία στο Μάτι. Δεν ξεκίνησε επειδή η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν μικρή. Νέα τραγωδία, αυτήν τη φορά του ελληνικού κράτους. Ενός κράτους που μας κοστίζει 98 δισ. ετησίως, αλλά δεν διαθέτει μια αίθουσα να διεξαχθεί μια δίκη. Το ίδιο γινόταν με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ.

Μα σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που, εκτός άλλων, χαρακτηρίζεται από ισχυρά αντανακλαστικά για κάθε θέμα που προκύπτει. Πόσο καιρό ήξερε ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου ότι δεν υπάρχει κατάλληλη αίθουσα; Ενημέρωσε το υπουργείο; Πόσο καιρό ήξεραν ότι στη μεγάλη αίθουσα του Εφετείου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, άρα δεν μπορούσε να γίνει εκεί η δίκη για το Μάτι; Κι όμως δεν έκαναν τίποτα.

Τι μπορούσαν να κάνουν; Μα το πιο απλό, να νοικιάσουν μια μεγάλη αίθουσα και να τη μετατρέψουν σε δικαστήριο, ώστε να χωρέσουν οι διάδικοι, οι συγγενείς των θυμάτων και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Ουδείς το σκέφτηκε; Ούτε από τη διοίκηση, ούτε από το υπουργείο Δικαιοσύνης; Κι αν δεν μπορούν να προβλέπουν και να διοικούν, τότε γιατί βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης; Μιλάμε για κατάντια του κράτους των 98 δισ. Μιλάμε για απογοήτευση της κοινής γνώμης για δεύτερη φορά, αφού η πρώτη ήταν όταν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο 104 ανθρώπων παραπέμφθηκαν να δικαστούν για… πλημμελήματα.

Είναι και κάτι ακόμη: δεν φτάνει που η Δικαιοσύνη κινείται με ταχύτητα αραμπά κι έκανε 4,5 χρόνια να οδηγήσει την υπόθεση στο ακροατήριο, προκύπτει τώρα και ζήτημα παραγραφής. Θα πει κάποιος ότι η υπόθεση παραγράφεται το 2026, άρα πώς προκύπτει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι απλή: η δίκη σε πρώτο βαθμό αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Αν προσθέσουμε τον αραμπά της Δικαιοσύνης, το διάστημα που θα απαιτηθεί να καθαρογραφούν οι αποφάσεις και πιθανά άλλα νομικά τερτίπια, τότε η δίκη του δευτέρου βαθμού θα ξεκινήσει οριακά κοντά στην παραγραφή.

Και δεν είναι δυνατόν να επεμβαίνει παντού ο Μητσοτάκης για να γίνεται η δουλειά…