Δεν γνωρίζω αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος αν κι αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο. Πολλά λέγονται, ακούγονται και γράφονται για εκλογικό νόμο που θα ρίχνει το όριο της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος από το σημερινό 36%-38% στο 34%-36%. Εκείνο που είναι ηλίου φαεινότερο έχει να κάνει με το σημερινό ποσοστό που δεν ευνοεί σταθερές κυβερνήσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Το εκλογικό σύστημα Μητσοτάκη, δεν είναι βεβαίως απλή αναλογική με την οποία ο Τσίπρας ναρκοθέτησε τη χώρα, αλλά δεν είναι κι ότι καλύτερο.
Έχει ανοίξει πραγματική κουβέντα περί αλλαγής; Δεν έχει ανοίξει; Ποιος ξέρει; Ίσως μόνο ο Μητσοτάκης κι ο Βορίδης. Πάντως αν αλλάξει θα πρέπει να τον ψηφίσουν 200 βουλευτές για να ισχύσει αμέσως, αντί της απλής αναλογικής. Κάτι που δεν είναι εφικτό, τα κουκιά δεν βγαίνουν. Διαφορετικά πρέπει να ψηφιστεί από 151 βουλευτές για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές από αυτές με την απλή αναλογική.
Προσέξτε: Η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προϋπόθεση εισόδου κόμματος στη Βουλή το 3%. Όμως ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης αποτελεί γρίφο αφού τα ποσοστά που απαιτούνται ποικίλουν αναλόγως του συνολικού ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αν δηλαδή τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν όλα μαζί ποσοστό 15%, τότε γίνεται οριακή αυτοδυναμία με ποσοστό του πρώτου κόμματος κοντά στο 43%! Αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν όλα μαζί ποσοστό κοντά στο 5-6%, τότε η οριακή αυτοδυναμία απαιτεί το πρώτο κόμμα να αγγίξει το 48%.
Προσέξτε κι αυτό: Με την απλή αναλογική μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία και από συνασπισμό κομμάτων, αρκεί να φτάνουν μαζί το απαιτούμενο ποσοστό, όπως στα προηγούμενα παραδείγματα. Άρα με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, δύσκολα μπορεί να γίνει αυτό. Πλην της περίπτωσης μιας κυβέρνησης ΝΔ- ΚΙΝΑΛ. Την οποία ο Ανδρουλάκης δεν την επιθυμεί αφού νοιάζεται μόνο για κεντροαριστερή/σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Εκεί λοιπόν τελειώνει η συζήτηση.
Πάμε παρακάτω.
Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ, χαρακτηρίζεται ενισχυμένη αναλογική και θα είναι αυτός με τον οποίο θα πάμε στις εκλογές μετά τις άκαρπες διερευνητικές συνομιλίες που θ’ ακολουθήσουν την απλή αναλογική. Μ’ αυτόν τον νόμο, πάλι όριο εισόδου στη Βουλή, είναι το 3%. Δίνει όμως την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης οριακά κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει 36% (σε περίπτωση που μείνουν εκτός Βουλής κόμματα με συνολικό ποσοστό 15%) ή αν συγκεντρώσει 39% (αν εκτός Βουλής μείνουν κόμματα με συνολικό ποσοστό 5,5-6%). Τουτέστιν δύσκολα πράγματα. Κι ο τόπος χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση κι όχι κυβερνήσεις συμβιβασμών χωρίς αντίκρισμα για την Ελλάδα.
Άρα; Άρα υπάρχουν εισηγήσεις στον Μητσοτάκη που αναφέρουν ότι πρέπει να επανέλθει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου. Συμφώνως με αυτόν, το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό που κυμαίνεται από 34 μέχρι 36%. Δηλαδή κάτι εφικτό. Ίσως κι αναγκαίο για τον τόπο.
Θα αποδεχτεί ο Μητσοτάκης αλλαγή εκλογικού νόμου; Η εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε είναι «όχι». Αφενός επειδή η οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού νόμου που ο ίδιος ψήφισε θα θεωρηθεί αναξιοπιστία. Αφετέρου επειδή ο Μητσοτάκης παίζει με καθαρά χαρτιά αναφορικά τους θεσμούς, τον κοινοβουλευτισμό και τα δεοντολογικά πολιτικά δεδομένα. Επιπλέον αν έφερνε έναν εκλογικό νόμο στον οποίο θα είχε ρίξει το ποσοστό της αυτοδυναμίας, θα εθεωρείτο κίνηση ηττοπάθειας. Τέλος, ένας τέταρτος λόγος για τον οποίο ο Μητσοτάκης δύσκολα θ’ αλλάξει εκλογικό νόμο, είναι ότι έτσι θα οξυνθεί τα μέγιστα το πολιτικό κλίμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ κυρίως, θα σκούζουν για αυταρχισμό, για πραξικοπήματα, για χούντες και πάει λέγοντας…
Ξέρετε κάτι; Όπως είπαμε είναι μάλλον αδύνατο ν’ αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να κατέβει το εκλογικό ποσοστό της αυτοδυναμίας. Όμως, τους βολεύει όλους. Αυτό «λέει» η ψυχρή λογική, ο πολιτικός κυνισμός, αυτό σε τελική ανάλυση επιτάσσει το συμφέρον της χώρας.
Ερώτημα: Γιατί η αλλαγή εκλογικού νόμου τους βολεύει όλους;
Τον ΣΥΡΙΖΑ τον βολεύει επειδή όσο πιο χαμηλά είναι ο πήχης αυτοδυναμίας, τόσο το καλύτερο για εκείνον. Ειδικά αν έρθει πρώτο κόμμα όπως θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας κι οι επιτελείς του.
Το ΚΙΝΑΛ το βολεύει επειδή όσο πιο χαμηλά είναι το ποσοστό αυτοδυναμίας, τόσο πιο εύκολα θα την κατακτήσει ο Μητσοτάκης κι έτσι θα αποφύγει ο Ανδρουλάκης το μπούλινγκ του Τσίπρα και τα διλήμματα συνεργασίας με τη… Δεξιά, όπως του λένε.
Τέλος, εξυπηρετεί τη ΝΔ που εύκολα ή δύσκολα θα φτάσει στην αυτοδυναμία.
Πρωτίστως όμως, η αλλαγή εκλογικού νόμου και η πτώση του πήχη για την αυτοδυναμία, βολεύει τη χώρα. Που δεν θα κλυδωνίζεται από πολιτική αστάθεια. Θα ήταν ευχής έργο να συμβεί αυτό, μα δεν…