Ο ανασχηματισμός συνήθως δίνει φτερά στην εικόνα κάθε κυβέρνησης, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Αντιθέτως η φημολογία περί ανασχηματισμού δημιουργεί σχεδόν πάντοτε υπουργούς της απραξίας, μη τυχόν και κάνουν το λάθος που θα τους κοστίσει, με συνέπεια κυβερνητική παράλυση

Επιπλέον, ο ανασχηματισμός δεν αφορά πολύ κόσμο πλην των ενδιαφερομένων πολιτικών και των δημοσιογράφων.  Ο φλεγματικός Θανάσης Κανελλόπουλος έλεγε κάποτε ότι οι ανασχηματισμοί έχουν περίοδο! Στην αρχή κάθε κυβερνητικής θητείας προκαλούν σημαντικό ενδιαφέρον, στο μέσο της κυβερνητικής θητείας προκαλούν λίγο ενδιαφέρον και στο τέλος της, ουδείς ασχολείται.

Μια άλλη αλήθεια είναι ότι ο ανασχηματισμός που γίνεται μεσούσης της κυβερνητικής θητείας, χαρακτηρίζεται συνήθως από τα κλισέ των ΜΜΕ ως «εκλογικός», στη λογική ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες και  εν πολλοίς δημιουργούνται από αυτούς τα πιο αντιπαραγωγικά κι αντιμεταρρυθμιστικά σχήματα. Υπό των φόβο αναστάτωσης προ των εκλογών.

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται πάλι πληροφορίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Άλλωστε τον είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, όταν έκανε τις πρόσφατες μικρές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις που αναφέρουν ότι πρέπει ν’ ανέβει στη ΔΕΘ με νέο σχήμα, ώστε η παραδοσιακή επανεκκίνηση που κάνει κάθε κυβέρνηση από τη Θεσσαλονίκη να μην είναι υπό τη σκιά των ευθυνών για τις πυρκαγιές. Ωστόσο, η φράση του πρωθυπουργού, προσφάτως για αλλαγές όχι «εν βρασμώ»,  αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για ανασχηματισμό και μετά τη ΔΕΘ, ίσως στην περίοδο ψήφισης του προϋπολογισμού.

Το βέβαιο είναι ότι η φημολογία μόνο καλό δεν κάνει στην κυβέρνηση. Άρα ή πάμε γρήγορα σε ανασχηματισμό πριν παραλύσει η κυβέρνηση ή το Μέγαρο Μαξίμου ας κόψει μαχαίρι τη φημολογία.

Οι πληροφορίες για πρόσωπα

Τις τελευταίες ώρες η  έρπουσα φημολογία αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός δεν θ’ αφορά μόνο υπουργούς  που ενεπλάκησαν στις πυρκαγιές, αλλά και άλλους  που λόγω πανδημίας εμφανίζουν κόπωση. Υπό αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή και στο Υγείας, στο Παιδείας, στο Ανάπτυξης, στο Τουρισμού  ή και σε επίπεδο ενίσχυσης υπουργείων με νέους υφυπουργούς. Ενδιαφέρον επίσης έχει και το υπουργείο Εξωτερικών μα και αν θα συνεχίσει να διαθέτει το κυβερνητικό σχήμα δυο υπουργούς Επικρατείας.

Ο χαρακτήρας

Η ίδια έρπουσα φημολογία αναφέρει ότι οι μόνοι υπουργοί που πρέπει να αισθάνονται σίγουροι είναι οι Πιερρακάκης και Χατζηδάκης. Αλλά, ηχηρές αποχωρήσεις από το κυβερνητικό σχήμα, σαν των Θεοδωρικάκου και Βρούτση στον προηγούμενο ανασχηματισμό, δύσκολα θα έχουμε.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός θα είναι παρεμβατικός σε τομείς που απαιτείται ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο προκειμένου να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και θα είναι στοχευμένος και στην Οικονομία που βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και απαιτεί τους κατάλληλους στις κατάλληλες θέσεις.

Κάτι τελευταίο: Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν άριστα ότι οι ανασχηματισμοί πολλές φορές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν. Όσοι γίνουν ή παραμείνουν υπουργοί δεν το εκτιμούν ιδιαιτέρως αφού το θεωρούν αυτονόητο και δικαιωματικό κι όσοι μένουν εκτός ανεβαίνουν στα κάγκελα δυσαρεστημένοι.

Ίδωμεν λοιπόν.  Με το ζητούμενο ότι γίνει να γίνει σύντομα. Να μη σέρνεται το θέμα…