Η Αριστερά επιθυμεί τα ελληνικά ΑΕΙ να αποτελούν εκτροφεία στελεχών τους ενώ και η ακαδημαϊκή κοινότητα πνίγεται στην ακινησία και στα δικά της συμφέροντα.

 

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 

Η είδηση αποτελεί ορισμό της ελπίδας για τη νέα Ελλάδα απέναντι στην τοξικότητα που καλλιεργούν η Αριστερά, οικονομικοί μα και… αθλητικοί παράγοντες. Τριάντα αμερικανικά πανεπιστήμια ξεκινούν συνεργασία με αντίστοιχα ελληνικά, με περισσότερους από 70 πρυτάνεις, κοσμήτορες και καθηγητές τους να βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, σε μια ιστορική επίσκεψη/συμφωνία.

Τι σημαίνει στην ουσία αυτή η συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων; Σημαίνει ότι Ελληνες φοιτητές που επ’ ουδενί θα μπορούσαν να έχουν αλληλεπίδραση με συμφοιτητές τους στις ΗΠΑ, να συνεργάζονται, να κάνουν κοινές έρευνες, ν’ ανταλλάσσουν τεχνογνωσία, να λάβουν ακόμη και διπλά πτυχία ή να έχουν και περισσότερες ευκαιρίες για ισχυρά μεταπτυχιακά ή διδακτορικά. Τα ίδια ισχύουν και για τους καθηγητές. Που μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν από τις συνεργασίες με ξένους συναδέλφους τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Σημαίνει και εξωστρέφεια. Αλλωστε στις ΗΠΑ μόνο εξωστρέφεια διακρίνει κάποιος στα πανεπιστήμια. Σημαίνει και ευελιξία, για την οποία θα μάθουν πολλά τα δικά μας πανεπιστήμια. Ενώ τα ΑΕΙ θα μπορούν να δώσουν στους Αμερικανούς εξαιρετικά ακαδημαϊκά δεδομένα πέριξ της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας. Με φοιτητές των πανεπιστημίων των ΗΠΑ να μπορούν ακόμη και να σπουδάζουν στη χώρα μας.

Σημαίνει και πρόκληση για τη χώρα μας. Η Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ με τους εμμονές τους, που αποκλείουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, κρατούν την παιδεία τελματωμένη και κυρίως αποκλείουν παιδιά φτωχότερων οικογενειών να βρίσκουν διεξόδους γνώσης, έστω και μέσω συνεργασιών με ξένα ΑΕΙ.

Σημαίνει και κάτι ακόμη: οι συνεργασίες των τριάντα κορυφαίων πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ με τα ελληνικά, μπορεί να συντελέσει τα μάλα στην ανάσχεση του brain drain (και τη συμβολή στο brain gain) και την εκ των πραγμάτων αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας. Που δεν είναι μόνο αναγκαίο, αλλά πρέπει να βασίζεται σε υψηλού επιπέδου έρευνα και καινοτομία.

Δυστυχώς, η Αριστερά (κυρίως) αλλά και εν συνόλω η Κεντροαριστερά επιθυμούν τα ελληνικά ΑΕΙ να αποτελούν εκτροφεία στελεχών τους. Υποστηρίζουν κάθε μπαχαλάκη ενώ και η ακαδημαϊκή κοινότητα πνίγεται στην ακινησία, στα δικά της συμφέροντα και στο βόλεμα.

Ε, δεν πάει άλλο. Πρέπει να ξημερώσει νέα εποχή για τα ελληνικά ΑΕΙ. Η Κεραμέως σπάει στεγανά. Οχι μόνο σε επίπεδο ζυμώσεων, αλλά πλέον και με τη σηματοδότηση επίσημων διεργασιών και συνεργασιών. Εξαιρετική κίνηση για τη νέα Ελλάδα που οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε.