Το συντονισμένο σχέδιο για την έμπρακτη, πολύμορφη στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ανάδειξη του διαχρονικού πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα elculture.gr και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παρρή – λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του ως κεντρικός ομιλητής στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Τοπίου στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης της Περιφερειάρχη του Île-de-France, Βαλερί Πεκρές.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση δράσεων τέχνης και σύγχρονου πολιτισμού με 9 εκατ. ευρώ, η οποία βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο όραμα της διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, δεν προβάλλεται μόνο το πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο του παρελθόντος, αλλά και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που αποτελεί πόλο έλξης για τον απαιτητικό διεθνή επισκέπτη.
«Στόχος μας δεν είναι απλώς να στηρίξουμε τον πολιτισμό, αλλά να γίνουμε ουσιαστικό μέρος του», τόνισε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μέσω ΕΣΠΑ 22 διαφορετικά projects τέχνης, ενώ αποκάλυψε πως σύντομα θα ανακοινωθεί επίσημα ένας νέος θεσμός: το Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού της Αττικής, που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2026.
«Πολιτισμός και Αττική είναι έννοιες ταυτόσημες. Κι ο πολιτισμός δεν αναπτύσσεται σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κοινωνία και την οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ουσιαστικό παράγοντα ευημερίας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο», καθώς τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα σε πολλούς κλάδους. Επικαλέστηκε μάλιστα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με τα οποία κάθε επένδυση στον πολιτισμό αποδίδει κατά μέσο όρο 3,44 φορές την αρχική της δαπάνη.
«Με άλλα λόγια, δεν μιλάμε για δαπάνη, αλλά για επένδυση – και μάλιστα αποδοτική», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Φανταστείτε την αναλογία αυτή στην Αττική, απ’ όπου προέρχονται τα 3/4 της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πολιτιστικού κλάδου. Ο πολιτισμός, επομένως, είναι ένα κολοσσιαίο άυλο κεφάλαιο, με απεριόριστη δυναμική».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Αττικής, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που θα διοχετευθεί σε πολιτιστικές δράσεις, όπως η επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης (με 3,8 εκατ. ευρώ) και η αναπαλαίωση του νεοκλασικού στη Φιλελλήνων (με 4,5 εκατ.).
«Η ΟΧΕ μεγιστοποιεί τις δυνατότητες μιας ευρύτερης περιοχής βάσει ενός ενιαίου αναπτυξιακού σχεδίου. Και η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική, μέχρι σήμερα, που έχει αξιοποιήσει την ΟΧΕ στον τομέα του πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών και επισκεπτών στο πολιτιστικό αγαθό
Βασική προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής, επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι «να γίνουμε ο σύνδεσμος που θα φέρει κάθε πολίτη, αλλά και τον κάθε επισκέπτη, πιο κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό», μέσα από δράσεις που θα συνδέουν την αρχαιοελληνική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη φιλοξενία της πρωτοποριακής έκθεσης «Plásmata 3», που διοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο αναβαθμισμένο Πεδίον του Άρεως, με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα υλοποίησης μεγάλων έργων, δήλωσε υπερήφανος για την επανεκκίνηση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αέναον» στον Φαληρικό Όρμο, που κινδύνευσε με απένταξη από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω αδράνειας των προηγούμενων ετών.
«Θέλουμε να απαντήσουμε σε ανάγκες υπαρκτές και όχι να ασχοληθούμε με έργα βιτρίνας· να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και, βεβαίως, να βάλουμε τα έργα σε κίνηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «ακόμη και μια φαινομενικά μικρή δράση, η οποία όμως επηρεάζει θετικά τη ζωή του πολίτη, μας δίνει κίνητρο να παλεύουμε ακόμη πιο σκληρά».
Τέλος, ο Περιφερειάρχης δήλωσε «ερωτευμένος δια βίου» με την πολυμορφία της Αθήνας, εκφράζοντας τη βούλησή του να συμβάλει ενεργά στην επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας.
«Αυτός ο τόπος έχει τη μαγική δύναμη να σαγηνεύει και να ενεργοποιεί τον κάτοικο και τον επισκέπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας το όραμά του για «μια πρωτεύουσα Περιφέρεια, φωτεινή, ζωντανή, ανθρώπινη».