Τα καλύτερα έρχονται για την Αττική που γυρίζει σελίδα. Ο άνεμος που πνέει είναι ούριος. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ένας δημοφιλέστατος αυτοδιοικητικός με μεγάλη εμπειρία στα θέματα των ΟΤΑ, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και στρώθηκε ήδη στη δουλειά. Είδε τους δημάρχους της Αττικής. Ολα πρίμα. Δεν είναι λίγοι οι δήμοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της πατρίδας μας, το αντίθετο: είναι 66, ο καθένας με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και, φυσικά, τις δικές του ανάγκες. Τα πλατιά χαμόγελα στις συναντήσεις αποτύπωσαν το καλό κλίμα. Αλλωστε, ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν κι εκείνος δήμαρχος στον Βύρωνα επί 12 χρόνια. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη συνέχεια όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής. Και πώς να μην είναι;

Νικηφόρα επιλογή

Η δημοφιλία του Νίκου Χαρδαλιά αναδείχθηκε για άλλη μια φορά. Οπου κι αν πήγαινε στην Αττική προεκλογικά ο νέος περιφερειάρχης, γινόταν ενθουσιωδώς δεκτός και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η κάλπη της 8ης Οκτωβρίου 2023 επικύρωσε το αναμενόμενο: την ευρύτατης κλίμακας νίκη του συνδυασμού «Αττική Μπροστά», με ποσοστό 46,74% από την πρώτη Κυριακή. Η διαφορά του από τον δεύτερο συνδυασμό ανήλθε στο… 31,21%! Πρόκειται για έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο του Νίκου Χαρδαλιά και φυσικά πανηγυρίστηκε δεόντως από τα στελέχη της ΝΔ, που «αγκάλιασαν» την υποψηφιότητα και έδωσαν τη νικηφόρα μάχη. Μια κεντρική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και δικαιώθηκε.

Αισιόδοξα μηνύματα

Τι περιμένουν οι πολίτες; Μα φυσικά, αποτελέσματα. Οι εκλεγέντες από το συνδυασμό «Αττική Μπροστά» αποτελούν μια εξαιρετική ομάδα έμπειρων αυτοδιοικητικών με αξιοσημείωτη προϋπηρεσία, αλλά και νέων περιφερειακών συμβούλων, με σπουδαία επιτεύγματα στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο. Τα προαπαιτούμενα για μια επιτυχημένη θητεία υπάρχουν με το παραπάνω. Και είναι επιτυχία του Νίκου Χαρδαλιά και της ΝΔ που πρόσωπα με μεγάλο κοινωνικό «βεληνεκές» πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού. Οι στενοί συνεργάτες του νέου περιφερειάρχη που πλαισίωσαν την προσπάθειά του και έβγαλαν πάρα πολλή δουλειά είναι όλοι πρόσωπα με μακρά διαδρομή, κατάρτιση και άριστη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της κοινωνίας της Αττικής. Ο κόσμος περιμένει με αδημονία και οι προσδοκίες είναι φυσικά μεγάλες. Και δικαίως. «Η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι τεράστια και υπόσχομαι ότι θα κάνω τα πάντα για να τιμήσω την εντολή. Θα τα καταφέρουμε», είπε μεταξύ άλλων τη βραδιά της νίκης του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρώτα ο πολίτης

Η απλή αναλογική και οι συμβιβασμοί και οι ετερόκλητες συμμαχίες που αυτή επέβαλε αποτελούν πλέον παρελθόν. Ο περιφερειάρχης Αττικής μπορεί να διοικήσει απρόσκοπτα. Εχει ήδη υπογραμμίσει τις προτεραιότητές του, για τις οποίες ενημέρωσε τον περασμένο μήνα την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ασφάλεια του πολίτη είναι η βασική μέριμνα. «Είναι απόλυτης και άμεσης προτεραιότητας τα ζητήματα πρόληψης και θεωρώ ότι το νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή για την Πολιτική Προστασία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα μας δώσει τα εργαλεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να δράσουμε έγκαιρα και άμεσα», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά τη συνάντησή του προ ημερών με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Φυσικά, η αειφόρος ανάπτυξη της Αττικής είναι το ζητούμενο: «Για εμάς η ενίσχυση της καινοτομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της έρευνας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα, ορόσημο της πολιτικής μας, ένα διαρκές καθημερινό στοίχημα», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο OTS FORUM. Και επισκέφθηκε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσδοκώντας την αρωγή του στην προσπάθεια που θα καταβληθεί.

Ωρα για δουλειά

Ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος πάντα βρίσκει χρόνο να πεταχτεί μέχρι την Αγία Σοφία - OPAP Arena για να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ΑΕΚ, μας είπε λοιπόν πώς βλέπει τη νέα πενταετία. Μιλώντας μετά από μια συνάντησή του με δημάρχους, τόνισε πως «ήρθε η ώρα η Περιφέρεια Αττικής να ασκήσει τα μητροπολιτικά της καθήκοντα» και πρόσθεσε πως ζήτησε από την κυβέρνηση να κατηγοριοποιηθούν τα έργα σε «μητροπολιτικά, ειδικά, διαδημοτικά και δημοτικά», αλλά και διαδικασίες fast track. Σωστά. Οι διαδικασίες, όπως όλα δείχνουν λοιπόν, δεν θα κινούνται με αργούς ρυθμούς. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και η Αττική δεν μπορεί να περιμένει.