Στη θεμελιώδη σημασία της πολιτικής συνοχής για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στην παρουσίαση των θέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εστίασε στην παρέμβαση του ο περιφερειάρχης Αττικής και αντιπροέδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Νίκος Χαρδαλιάς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών κατά τη δεύτερη Σύνοδο της Ολομέλειας της (2-3 Απριλίου) στις Βρυξέλλες.
Στην Ολομέλεια του ΕΛΚ που προηγήθηκε της Ολομέλειας της Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Αττικής στην εισήγησή του αναγνώρισε την ανάγκη για μια ισχυρή στρατηγική και για δράσεις που να συνδυάζουν την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης με την ενίσχυση των τοπικών υποδομών και των πόλεων. «'Αμυνα χωρίς θωράκιση των πόλεων μας και των υποδομών μας δεν μπορεί να υπάρξει», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη στήριξη για τα τοπικά επίπεδα, τα οποία είναι σε άμεση επαφή με τις ανάγκες των πολιτών.
Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Raffaele Fitto, ο οποίος και παρουσίασε τον αναπρογραμματισμό και τις προτάσεις της Ε.Ε. για τις μεταρρυθμίσεις των περιφερειακών αναπτυξιακών ταμείων στις Περιφέρειες της Ευρώπης.
Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στη σημασία της κοινωνικής σύγκλισης είπε οτι «συμπυκνώνει τις αξίες για αλληλεγγύη και ισόρροπη ανάπτυξη που αποτελούν την προωθητική δύναμη σε κάθε νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Παράλληλα, αναγνώρισε τη σημασία της ως εργαλείου για τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ και εντός των περιφερειών, καθώς και για την ενίσχυση της διαφάνειας, της συνεργασίας, της συνέργειας, της καινοτομίας και της μάθησης.
Επιπλέον στήριξε την πρόταση για «την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της απανθρακοποίησης, της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς και για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η οικονομικά προσιτή στέγαση, η ανθεκτικότητα των υδάτων και η ενεργειακή μετάβαση».
Ο κ. Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να επισημάνει επιμέρους σημαντικές προκλήσεις. Τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης της Ευρώπης «ως μωσαϊκού περιφερειών με μοναδικές ανάγκες και προτεραιότητες, καθώς και την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί ότι οι πόροι δεν θα αποσπαστούν από σημαντικά έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη». Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων, «μέσω π.χ. της άρσης του αποκλεισμού των "νέων συστημάτων ιδίων πόρων" ή της ανακατανομής των αδιάθετων κονδυλίων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «η Πολιτική Συνοχής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως "γρήγορη λύση" για νέα ευρωπαϊκά προβλήματα, καθώς πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη πολιτική». Τέλος, τόνισε την ανάγκη αποφυγής της επιβολής αποφάσεων σχετικά με τις νέες προτεραιότητες με μια προσέγγιση «από πάνω προς τα κάτω», η οποία θα αποκεντρώσει την πολιτική συνοχής και θα αφαιρέσει εξουσίες από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Ο περιφερειάρχης έκλεισε την παρέμβασή του αναφέροντας ότι η ΕτΠ έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικές αλλαγές και να αντιμετωπίσει ζητήματα που παρέμεναν άλυτα για πολλά χρόνια.
Τελος στο περιθώριο της Ολομέλειας ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε θεσμικές συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ΕτΠ Sari Rautio (Φινλανδία) καθώς και με την Tanya Hristova, δήμαρχο Γκαμπρόβου (Βουλγαρία), με τους περιφερειάρχες Franck Proust, της Νίμ (Γαλλία), Markku Markkula, του Ελσίνκι (Φινλανδία) και τον Alberto Cirio, του Πιεμόντε (Ιταλία).