Στο ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι αρχηγοί συνεχίζουν να τρέχουν στον εσωκομματικό μαραθώνιο των 65 ημερών, με περιοδείες, συνεντεύξεις και ομιλίες, από τις οποίες φυσικά δεν λείπουν οι εκατέρωθεν αιχμές, ενώ οι αντίπαλοι του Νίκου Ανδρουλάκη στρέφουν τα «βέλη» τους εναντίον του. 

Πολλά στελέχη του Κινήματος εξαπολύουν μύδρους κατά της ηγεσίας την οποία κατηγορούν για «μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε κλειστό σύστημα εξουσίας, με ανθρώπους από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη να το έχουν μετατρέψει σε κόμμα που εξυπηρετεί τις δημόσιες σχέσεις της ηγεσίας». 

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο των παραπόνων βρίσκεται η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Ανδρουλάκη, Ελενα Αναστασίου, η οποία λύνει και δένει στον κομματικό μηχανισμό και «ρυθμίζει το ποιος θα δει ή δεν θα δει τον πρόεδρο, με πολλούς να περιμένουν ακόμη στο ακουστικό τους για να τον συναντήσουν». «Τα ξέρει όλα αυτά ο Ανδρουλάκης;», διερωτώνται στελέχη του Κινήματος, τονίζοντας ιδιαίτερα την κουμπαριά της με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. 

Μάχη υπονοούμενων 

Εν τω μεταξύ, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης παραμένουν στην Αθήνα, όπου και έχουν συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις. 

Στις δημόσιες τοποθετήσεις όλων των υποψηφίων δεν λείπουν οι αιχμές, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η «εγγύηση» που ζητάει συνεχώς από τους συνυποψήφιούς του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι, την επόμενη μέρα, όλοι να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», επαναλαμβάνει. «Η δήλωση θέλει να προλάβει τυχόν ενέργειες τις οποίες είδαμε και στο παρελθόν, όταν υποψήφιοι πρόεδροι μεταπήδησαν σε άλλους χώρους ή έκαναν δικό τους κόμμα», επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στη νυν ηγεσία. 

Σε ότι αφορά την ανθρωπογεωγραφία των υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη, συνεργάτες του τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «διατηρεί τη δύναμή του στην περιφέρεια, με τα “κάστρα” του να βρίσκονται στην Κρήτη, στα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα», εκτίμηση την οποία ωστόσο απορρίπτουν συνεργάτες άλλων υποψηφίων. 

Μετά τον Αύγουστο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα «φορτσάρει», βάζοντας στο επίκεντρο την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ και την «αποδόμηση του Χάρη Δούκα, μέσα από συγκεκριμένα επιχειρήματα». 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων συνεχίζει τις περιοδείες του με τους συνεργάτες του να δείχνουν πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου. Ταυτόχρονα, ως ατού χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι έχει στην πλάτη του τη νίκη στον δήμο Αθηναίων, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται στελέχη όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά από μηχανισμούς και επαφή με τη βάση. 

Ωστόσο, ο ίδιος πέρα από τη βάση του κόμματος, θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση ψηφοφόρων στις κάλπες του Οκτωβρίου προκειμένου να ενισχυθεί το αίτημα περί ενιαίας Κεντροαριστεράς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη «μαγιά» των δημοτικών εκλογών που οδήγησε σε απτά αποτελέσματα. 

Στελέχη… εισαγωγής 

Καθόλου απαρατήρητο δεν έχει περάσει φυσικά και το γεγονός ότι Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τις πολιτικές «μετεγγραφές», αλλά και τις επιστροφές πρώην «ΠΑΣΟΚων». 

Ο νυν πρόεδρος λέει συνεχώς ότι «πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν καμία αξιακή συμπεριφορά και όποτε χάνουν την καρέκλα τη μια προδίδουν το ΠΑΣΟΚ και την άλλη προδίδουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να είναι ανάμεσά μας», ενώ επιμένει στο μήνυμα του αυτόνομου πόλου.
Οι παραπάνω δηλώσεις θεωρήθηκαν απάντηση στον Χάρη Δούκα, ο οποίος μιλώντας στο Star Kεντρικής Ελλάδος, άφησε ανοιχτή την πόρτα σε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά υπό την προϋπόθεση πως αυτά τα στελέχη δεν θα έχουν «χλευάσει ή λοιδορήσει» το ΠΑΣΟΚ. 

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι «το νέο μοντέλο διοίκησης του κόμματος δεν μπορεί να θυμίζει την προσέγγιση για την «ενός ανδρός αρχή», φωτογραφίζοντας στην ουσία τη νυν ηγεσία. 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επανέρχεται στο αίτημά της να φτάσει στα χέρια της το μητρώο μελών και φίλων και κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και αντιθεσμική συμπεριφορά. Μάλιστα τονίζει ότι ο δικηγόρος του κόμματος που είναι υπεύθυνος για ζητήματα προσωπικών δεδομένων έχει γνωματεύσει από τις 19 Ιουλίου ότι το μητρώο μπορεί να δοθεί στους υποψήφιους και καλεί τον Ν. Ανδρουλάκη να πάρει θέση, ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα. 

Τέλος, η Aννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να απαντήσει σε όσους αφήνουν υπονοούμενα περί εμπλοκής της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της δικής της υποψηφιότητας: «Δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω. Τα υπονοούμενα τα θεωρώ εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου».