Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την ημέρα, που ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε με την ψήφο του τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δύο χρόνια στιγματισμένα από πρωτόγνωρες κρίσεις (πανδημία, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά), οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία εξαιτίας των μνημονίων, που ταλαιπώρησαν τη χώρα την τελευταία δεκαετία.

Οι εντάσεις με τους άσπονδους γείτονές μας Τούρκους ήταν, είναι και θα είναι στην πολιτική ατζέντα κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Τα γεγονότα στον Έβρο, τα γεωτρύπανα στο Αιγαίο, το ξεκαθάρισμα της θέσης μας ότι μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, είναι μερικές περιπτώσεις όπου η κυβέρνηση έδωσε το ισχυρό στίγμα της. Οι προκλήσεις των Τούρκων απαντώνται και η απομόνωσή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον γεγονός, λόγω και των χειρισμών της νυν κυβέρνησης.

Θα ήθελα να τονίσω και τη βελτίωση στο θέμα του μεταναστευτικού, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, όπου εντοπιζόταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι ροές μεταναστών (νόμιμων ή μη) από τα γειτονικά παράλια.

Στο πρωτοφανές για όλο τον πλανήτη μέτωπο του κορονοϊού, μέχρι στιγμής, με τα όποια λάθη και καθυστερήσεις, εκτιμώ ότι, τελείως ψυχρά και αντικειμενικά, το τελικό ισοζύγιο διαχείρισης από την κυβέρνηση -παρά τον τραγικό απολογισμό των θανάτων- είναι θετικό.

Ωστόσο, στα 30 χρόνια της κοινοβουλευτικής μου θητείας, δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από το δάχτυλό μου και πάντοτε έλεγα την άποψή μου ακόμα κι αν διαφωνούσα με το κόμμα μου. Φυσικά και δεν ήταν όλα ρόδινα αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα και γρηγορότερα. Υπήρξαν «αρρυθμίες», προβλήματα διαχείρισης, επικοινωνιακά κι όχι μόνο «φάουλ», σε σημείο να φτάσει δημόσια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ορθώς, να «τραβήξει αυτιά».

Θέλω να θυμίσω σε όσους το ξεχνούν, ότι η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου του 1974 και αυτά τα 47 χρόνια είναι το μοναδικό κόμμα που παρέμεινε κόμμα εξουσίας. Αυτό συνέβη γιατί έμεινε πίστη στις αρχές της Ιδρυτικής της Διακήρυξης. Με αυτές τις αρχές πορευτήκαμε και αυτές τις αρχές οφείλουμε να έχουμε ως οδηγό για το μέλλον.

Προσωπικά θεωρώ, ότι η πορεία της κυβέρνησης αυτά τα δύο χρόνια είναι επιτυχημένη παρά τα σημαντικά εμπόδια, που βρήκε στο δρόμο της. Την ίδια στιγμή, τα χρήματα, που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια καλή ευκαιρία να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα προς τα μπροστά για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που έχουν υπομείνει πολλά και δικαιούνται να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες.

Όμως, όπως λέω πάντα, τελικός κριτής της κυβέρνησης είναι ο λαός. Αυτός με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές -στο τέλος της τετραετίας όπως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός- θα μας δείξει αν η διακυβέρνηση του τόπου από την ΝΔ ήταν επιτυχημένη ή όχι. Είμαι πεπεισμένος ότι ως ΝΔ θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να κερδίσουμε για ακόμη μία φορά την εμπιστοσύνη του. Σ’ αυτόν τον αγώνα θα είμαι εγώ παρών, ζητώντας για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη των Αθηναίων.

  • O Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α΄ Αθηνών ΝΔ γράφει στο tomanifesto.gr