H σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, δυστυχώς, παραμένει βαριά πάνω από την πατρίδα μας. Το σοκ ήταν και συνεχίζει να είναι μεγάλο. Το διαπιστώνεις παντού, σε κάθε συζήτηση. Η θλίψη και η οργή είναι τα βασικά συναισθήματα, αλλά στην κορυφή αναδεικνύεται η απαίτηση να μη μείνει τίποτε στο σκοτάδι.

 

Γράφει ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

 

Να μην εκτροχιαστούν οι ευθύνες για τον άδικο χαμό 57 -κυρίως- νέων παιδιών, σε κατώτερο επίπεδο, αλλά το «μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο» στο ανώτερο επίπεδο. Τρία είναι τα δεδομένα, που έχω θέσει ευθύς εξ αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα και θεωρώ ότι πρέπει να είναι οι «ράγες» για να μπει στη σωστή βάση.

1 Να χυθεί άπλετο φως στα διαχρονικά σφάλματα, που έχουν υπάρξει σχετικά με τους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Είναι κάτι που το ζήτησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά η αντιπολίτευση, στα όρια της γενικής πολιτικής απαξίωσης, έφτασε στο σημείο να τον κατηγορήσει! Τι είπε ο πρωθυπουργός; Οτι εμείς είμαστε η κυβέρνηση, εμείς έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Νομίζω ότι για τη χώρα μας αποτελεί μνημείο παραδοχής και πολιτικού θάρρους από έναν ηγέτη, ο οποίος ζήτησε δύο φορές, μάλιστα, συγγνώμη.

2 Αφορά στην αλλαγή τρόπου των έργων υποδομής και τεχνολογικής αναβάθμισης των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Θα το πω όσο πιο απλά μπορώ. Θα πρέπει να υπάρξουν απευθείας αναθέσεις, ώστε να ολοκληρώνονται σε σχεδόν μηδενικό χρόνο οι κατασκευές και η ενίσχυση με σύγχρονα μέσα του σιδηροδρομικού δικτύου.  Προσοχή: Δεν λέω ότι αυτό θα γίνεται ανεξέλεγκτα. Για τις συμβάσεις θα υπάρχει ενημέρωση της Βουλής κι ακολούθως άμεσα θα τίθενται σε ισχύ. Ο,τι «πάνω-κάτω» έγινε ως το 2004, με αποτέλεσμα να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αφού είχαν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα. Διαφορετικά μπορεί και να μην είχαν γίνει…

3 Καθοριστικός παράγοντας σε κάθε περίπτωση είναι η Δικαιοσύνη. Επιβάλλεται να λειτουργήσει τάχιστα, παραμερίζοντας κάθε εμπόδιο και διαλύοντας κάθε επιχείρημα που θα προκαλεί την κοινή λογική σε μία τέτοια υπόθεση. Είναι η «χρυσή» ευκαιρία για την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της από την πληγείσα αξιοπιστία της. Θα είναι πραγματικά ολέθριο να συμβεί ό,τι και με την τραγωδία στο Μάτι, όπου πέντε χρόνια μετά ακόμη διεξάγονται δικαστήρια και παραμένει ανοιχτός ο φάκελος καταλογισμών ευθυνών για τους υπαίτιους, όποιοι κι αν είναι.

Νομίζω ότι αν τα τρία παραπάνω δεδομένα γίνουν πράξη, τότε είναι ικανά να διαμορφώσουν και μία πιο σταθερή εικόνα σε πολιτικό επίπεδο, που παρουσιάζει κάποιες «ρωγμές» στο κοινωνικό «μωσαϊκό», με τον κόσμο να αμφιταλαντεύεται σε «μονοπάτια», όπως η αποχή, ή ακόμη και σε πιο επικίνδυνα, τα οποία όμως στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσαν πολιτικές «τερατογεννέσεις».

Προσωπικά θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ικανή να αντεπεξέλθει τα όποια εμπόδια, έστω με μικρό κόστος. Η ξεκάθαρη θέση Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με την ειλικρινή συγγνώμη του, τα όσα έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία την τετραετία (πανδημία, μεταναστευτικό, οικονομία, εξωτερική πολιτική) και η λογική που οφείλουμε να έχουμε, ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε το λαό αλλά να τον σεβόμαστε» (ρήση του πολιτικού μου πατέρα, Ευάγγελου Αβέρωφ) είναι στοιχεία που πιστεύω ότι θα φέρουν τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση και στη δεύτερη κάλπη θα της δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσει η Ελλάδα την ανοδική της πορεία στους δύσκολους καιρούς, που ζει ολόκληρος ο κόσμος.

*Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ