Η μεγαλύτερη τράπεζα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πιο  μεγάλη σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμένει στην κυβέρνηση και η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα, είτε μετά τις εκλογές (τέλη του 2023) είτε στις αρχές του 2024.

Η JP Morgan προβλέπει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται σε σταθερά ή σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με τα ιταλικά μέχρι το τέλος του 2023 (μείωση του μεταξύ τους spread).

Παρόλα αυτά αναμένει ότι το επόμενο έτος οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι θα δεχτούν πίεση ενόψει των εκλογών, στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία εισόδου για τους επενδυτές με την προϋπόθεση, η ελληνική κυβέρνηση να μην αλλάξει επί της ουσία πολιτική.

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι η χώρα μας, η Κύπρος και η Πορτογαλία έλαβαν αναβαθμίσεις αξιολόγησης, ενώ οι οίκοι γενικότερα αναβάθμισαν και τις προοπτικές για κάποιες περιφερειακές χώρες.

Μόνη εξαίρεση αποτέλεσε η Ιταλία, η οποία έλαβε υποβάθμιση των προοπτικών της από τις S&P και Moody’s.

Στην περίπτωση της γειτονικής χώρας επιβεβαιώθηκαν οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, ελλοχεύουν κίνδυνοι υποβαθμίσεων σε κράτη της ζώνης του ευρώ παρά τη στήριξη που τους παρέχουν οι εκταμιεύσεις των κεφαλαίων του NEXT GENERATION EU (NGEU), δηλ. του πακέτου οικονομικής ανάκαμψης για την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19, ιδίως εκείνων που έχουν πληγεί περισσόιτερο.

Σχετικά με τις εκλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Φινλανδία και Ισπανία, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει πιο ήρεμη χρονιά, χωρίς ουσιαστικούς λαϊκιστικούς ή αντι-ευρωπαϊκούς κινδύνους.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, θεωρεί ότι είναι απίθανο να λάβει αρνητική αξιολόγηση διότι περιμένει από την κυβέρνηση Μελόνι να κρατήσει συνετή στάση στη δημοσιονομική πολιτική και στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.