Το πλεόνασμα παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες οδηγεί σε αλλαγή του ωραρίου για το μειωμένο τιμολόγιο.

Το νυχτερινό τιμολόγιο, μετά την «εισβολή» της φωτοβολταϊκής παραγωγής, προτείνεται από τους προμηθευτές ρεύματος να συμπληρωθεί και από μεσημβρινή ζώνη χαμηλής χρέωσης τα καλοκαίρια, καθώς η αιχμή της ζήτησης έχει μετατοπιστεί το απόγευμα- βράδυ, όταν πέφτει ο ήλιος και εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε και επισήμως το θέμα, επισημαίνοντας ότι στις περιόδους αιχμής φορτίου δικτύου θα ήταν εύλογο να μην έχουν συμπεριληφθεί μεσημβρινές ώρες, δηλαδή ώρες κατά τις οποίες μεγιστοποιείται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μονάδων.

Το φθηνότερο «νυχτερινό» τιμολόγιο κατά τη θερινή περίοδο, από 1ης Μαίου έως 31 Οκτωβρίου, ισχύει από τις 11 το βράδυ ως τις 7 το πρωί (το χειμώνα εφαρμόζεται ήδη χαμηλή χρέωση και το μεσημέρι 3-5 μμ). Το ωράριο αυτό καθορίστηκε σε εποχή που η διάδοση των φωτοβολταϊκών ήταν ανύπαρκτη ενώ η σταδιακή επέκταση της χρήσης των κλιματιστικών προκαλούσε σοβαρά προβλήματα - μέχρι και μπλακ άουτ - λόγω έλλειψης διαθέσιμης ισχύος και συμφόρησης στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Η αλματώδης ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών απάλειψε τη μεσημβρινή αιχμή αλλά μετατόπισε το πρόβλημα στη βραδυνή ζώνη.