Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία έπειτα από έξι μήνες πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, έως ότου οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα απελευθερωθούν. «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν θα συμβεί». Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης έκανε τις δηλώσεις αυτές στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την ώρα που ένας νέος γύρος συνομιλιών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας αναμένεται να ξεκινήσει στην Αίγυπτο.

Ο Νετανιάχου τόνισε πως παρά την αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ δεν θα ενδώσει στις «ακραίες» αξιώσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ είναι «ένα βήμα από τη νίκη» στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. «Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη νίκη. Όμως, το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί είναι οδυνηρό και σπαρακτικό», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Αποσύρει τα στρατεύματά του το Ισραήλ από τη νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με εξαίρεση μία ταξιαρχία, η οποία αποτελείται από κάποιες χιλιάδες στρατιώτες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.
Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα «παγώσει» ή θα αποτρέψει την επαπειλούμενη εδώ και καιρό χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς.Η απόσυρση λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, που στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.

«Ετοιμοπόλεμο» δηλώνει το Ισραήλ, μετά τις απειλές Ιράν

Έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση κάθε εξέλιξης με το Ιράν ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά »την αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης», που έκανε ο υπουργός με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Στρατού.«Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο υπουργός Γκάλαντ τόνισε ότι ο αμυντικός μηχανισμός ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για απαντήσεις σε περίπτωση οποιουδήποτε σεναρίου που να μπορεί να εξελιχθεί σε σχέση με το Ιράν», αναφέρει το γραφείο του υπουργού Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Το Ιράν έχει απειλήσει να απαντήσει σε φερόμενο ως ισραηλινό πλήγμα στο προξενικό τμήμα της πρεσβείας του στη Δαμασκό, που στοίχισε τη ζωή σε 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος διοικητής. Το Ισραήλ, πάντως, δεν έχει επιβεβαιώσει ότι ευθύνεται γι'αυτό το χτύπημα. Σε υψηλό επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι ΗΠΑ και προετοιμάζονται για ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν σε Ισραηλινούς ή αμερικανικούς στόχους στην περιοχή.