Ο Ζελένσκι και ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, Κυριακή, στη Φλόριντα με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου τερματισμού του πολέμου.

Ωστόσο, η διαδικασία σκιάζεται από σοβαρές αποκλίσεις σε κομβικά ζητήματα, αλλά και από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική πίεση της Μόσχας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις 13:00 το τετ α τετ Τραμπ-Ζελένσκι

Η συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) στη Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η σημερινή συνάντηση έρχεται μετά από εβδομάδες έντονης διπλωματίας, με τους Ευρωπαίους συμμάχους να επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο μεταπολεμικών εγγυήσεων ασφαλείας για το Κίεβο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο Ζελένκσι δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ», δήλωσε χθες (27/12) ο Αμερικανός πρόεδρος στον ιστότοπο Politico θέτοντας το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με πυραύλους και drones κατά του Κιέβου και άλλων περιοχών, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και θέρμανσης στην ουκρανική πρωτεύουσα εν μέσω ψύχους και γιορτών. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τα πλήγματα ως «απάντηση» της Μόσχας στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι στη συνάντηση στη Φλόριντα θα τεθούν ζητήματα όπως το μέλλον του Ντονμπάς, η τύχη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και άλλες κρίσιμες πτυχές της σύγκρουσης.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδώσει ολόκληρο το Ντονμπάς, ακόμη και περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Παράλληλα, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για πτυχές της αμερικανικής πρότασης, εντείνοντας τις αμφιβολίες για το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα στο Axios ότι προσπαθεί να μετριάσει την αμερικανική πρόταση για πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς. Σε διαφορετική περίπτωση, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το σχέδιο των 20 σημείων να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το Axios, η πρόθεση για δημοψήφισμα εκλήφθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους ως ένδειξη ευελιξίας, αν και η Ουκρανία ζητά προηγουμένως κατάπαυση του πυρός διάρκειας 60 ημερών. Παρ’ όλα αυτά, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ουκρανική κοινή γνώμη μπορεί να απορρίψει ένα τέτοιο σχέδιο.

Ακανθώδες το εδαφικό ζήτημα

Παρότι Κίεβο και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό –με το σχέδιο να θεωρείται 90% ολοκληρωμένο– το κρίσιμο ερώτημα των εδαφικών παραχωρήσεων παραμένει άλυτο.

Η Ρωσία απαιτεί τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς, ενώ η Ουκρανία επιθυμεί να «παγώσει» το μέτωπο στις υφιστάμενες γραμμές μάχης. Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει, ως συμβιβασμό, τη δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος λειτουργίας της.

Ο Ζελένσκι, έχοντας στο παρελθόν δύσκολες επαφές με τον Τραμπ, ανησυχεί –όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι– μήπως η Ουκρανία αποτελέσει αντικείμενο πολιτικού «παζαριού», τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει να καταλαμβάνει ουκρανικά εδάφη με σταθερό ρυθμό.

Η Μόσχα ελέγχει ήδη την Κριμαία από το 2014 και, σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, περίπου το 12% του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του Ντονμπάς και σημαντικών τμημάτων των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που έθεσε το 2024, μεταξύ των οποίων η απόσυρση της Ουκρανίας από συγκεκριμένες περιοχές και η εγκατάλειψη του στόχου ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Καναδάς και Ευρώπη στηρίζουν το Κίεβο

Ο Ζελένσκι, μιλώντας από το Χάλιφαξ του Καναδά, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ, τόνισε ότι οι πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις αποδεικνύουν πως ο Πούτιν δεν επιδιώκει ειρήνη.

Ο Καναδός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 1,83 δισ. δολαρίων, υπογραμμίζοντας ότι η ειρήνη απαιτεί τη βούληση της Ρωσίας.

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι ο κοινός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, που θα διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να ενημερώσει εκ νέου τους Ευρωπαίους ηγέτες αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ.

Λαβρόφ: Η Ε.Ε. το κύριο εμπόδιο στην Ειρήνη

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Tass που μεταδόθηκε νωρίς σήμερα (28/12) το πρωί, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη».