Δεν σταματάει ούτε λεπτό να προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον ίδιο να δηλώνει αυτή τη φορά πως «εύχεται όσοι επιτίθενται στην ανεξαρτησία της Τουρκίας» να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα με αυτό που πλήρωσαν πριν από 100 χρόνια.
Σύμφωνα με την Hurriyet ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να είπε πως «Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα».
Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε:
«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».
Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα να βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της συνάντησης για το αν είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα από το έγγραφο που προσκόμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας είπε:
«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα σκέφτεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά:
«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».