Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

 

Ολος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ωραία ατμόσφαιρα για άπαντα τα θέματα της επικαιρότητας και όχι μόνον. Πολλά σχόλια στο εσωτερικό του κόμματος και αρκετά σχόλια «λιγότερο κομψά» στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου συγκέντρωσε η –μια ακόμη φορά– παρέμβαση του Ανδρέα Ξανθού, μέσω της οποίας απέδωσε την έλλειψη φαρμάκων εν μέρει στις χαμηλές τιμές τους και μάλιστα λέγοντας πως αυτές είχαν προκύψει παρά την εμμονή της τρόικας να κάνει συνεχείς ανατιμήσεις.

Η διατύπωση αυτή πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις γιατί δεν εκφράζει την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις άλλων στελεχών. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ξανθός επιλέγει να διατυπώσει τις ξεκάθαρες ρεαλιστικές δικές του θέσεις. Για ενδεχόμενη αύξηση τιμών στα φάρμακα ο κ. Ξανθός είπε: «Είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων των δέκα προτάσεων και δέκα κατευθύνσεων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι απολύτως προφανές ότι κινείται σε μία τέτοια γραμμή η κυβέρνηση. Το θέμα είναι τι έκτασης, σε ποιο φάσμα και σε ποιον αριθμό φαρμάκων θα αφορά αυτή η αναπροσαρμογή των τιμών. Οντως, θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό, μέσα από ένα συνεχές ντάμπινγκ τιμών που έγινε τα χρόνια του μνημονίου και από την εμμονή της τρόικας για συνεχείς ανατιμολογήσεις, έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός, που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται. Χρειαζόμαστε ένα πιο βιώσιμο πλαίσιο».

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, κρατάει πολύ η «συγκεκριμένη κολόνια» με τον κ. Ξανθό, ο οποίος την περίοδο της πανδημίας είχε προκληθεί από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να πάρει θέση για τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη. Τότε είχε «αδειάσει» τον αναπληρωτή υπουργό του, λέγοντας πως οι απόψεις που είχε εκφράσει για τα εμβόλια δεν αποτελούν επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Υγείας τότε σχολιάζοντας τη μελέτη Λύτρα είχε αναφέρει πως κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη και επιτέθηκε στον κ. Πολάκη ότι επιμένει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

«Πάρτε θέση, αν δεν πάρετε τώρα θέση θα είναι αυτή η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ… Είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εμβολιαστούν οι νεότερες ηλικίες;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε ο Θάνος Πλεύρης στον Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος από το έδρανό του φώναξε: «Οχι, δεν είναι, το έχουμε πει χίλιες φορές» – «αδειάζοντας» τον Παύλο Πολάκη και όσα είχε πει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η τοποθέτηση του Ανδρέα Ξανθού είχε έρθει κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία είχε επικεντρωθεί στη μελέτη Λύτρα για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ.

 

Το παιχνίδι των εντυπώσεων και τα «καρφιά» Πολάκη

Μετά την γκρίνια για την τελευταία δήλωση του Ανδρέα Ξανθού περί φαρμάκων, διαμηνύθηκε από την ηγεσία στον πρώην υπουργό να κάνει κριτική στα θέματα υγείας για να διασκεδαστούν –αν γίνεται– οι εντυπώσεις. Η αφορμή δόθηκε με την παραίτηση της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Ο κ. Ξανθός είπε ότι αποτελεί ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του νομού. Τώρα πώς αποτελεί ήττα η παραίτηση μιας γιατρού –έστω και διευθύντριας– είναι άλλο θέμα.

Η πλευρά Ξανθού προωθούσε άλλη παράγραφο στη συγκεκριμένη δήλωση όπου έλεγε ότι «η Ελένη Ιωαννίδου αποχωρεί από ένα ρημαγμένο ΕΣΥ όχι επειδή φυγομάχησε, αλλά επειδή ξεπέρασε τις ανθρώπινες αντοχές, στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες στην παθολογική κλινική και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», σημειώνοντας ότι μιλούσε για ένα «ρημαγμένο» ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, η πλευρά Πολάκη «κάρφωνε» κατά το δοκούν τον πρώην υπουργό του λέγοντας «είδατε πάλι δηλώσεις ο Ξανθός; Σαν να ήταν ο Πλεύρης»… Είπαμε, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ μια ωραία ατμόσφαιρα καθημερινά. Για την οικονομία του πολιτικού συστήματος, πάντως, ας φτάσουν ενωμένοι μέχρι τις εκλογές…