«Αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν προηγούμενο». Το σχόλιο αυτό κάνει έμπειρο κομματικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις τέσσερις μήνες μετά τη σαρωτική επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Το κλίμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή ουσιαστικά προσομοίαζε με τα όσα συνέβαιναν στο ΠΑΣΟΚ τις πρώτες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, όταν βουλευτές και στελέχη ασκούσαν σφοδρότατη κριτική στον κ. Ανδρουλάκη και ευθέως έθεταν θέμα ηγεσίας.
Η κριτική που ασκείται , είτε δημοσίως είτε μέσω διαρροών, έχει να κάνει κυρίως με ζητήματα γραμμής, αλλά και με το θέμα της (μη) λειτουργίας των κομματικών οργάνων, ενώ «πατάει» πάνω και στην πτώση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης.
Επί της ουσίας, οι επικριτές του κ . Ανδρουλάκη του χρεώνουν, όπως γράφει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στα «Παραπολιτικά», ότι εγκλωβίστηκε στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ότι υπάρχει θολή θέση στο δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και ότι δεν υιοθετεί ριζοσπαστικές προτάσεις για μια σειρά ζητήματα.
Τον τόνο της κριτικής δίνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, έκανε μάζωξη με τη συμμετοχή βουλευτών και κομματικών στελεχών. Ο κ . Δούκας, παρά τις απαντήσεις που έλαβε από συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, εμμένει στις θέσεις του και με σημερινό του άρθρο στα « Π» προτείνει ένα εντελώς άλλο μοντέλο λειτουργίας, αλλά και πολιτικής κατεύθυνσης από αυτό που ακολουθεί ο κ . Ανδρουλάκης.
Οποιος διαβάζει προσεκτικά τις προτάσεις και τις επισημάνσεις του κ. Δούκα ουσιαστικά διαπιστώνει ότι υιοθετεί πλήρως την κριτική που κάνει στο ΠΑΣΟΚ και εν προκειμένω στον κ. Ανδρουλάκη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά. Και μάλιστα ο κ. Δούκας επιδιώκει να βγει πιο προωθημένος από τον κ. Φάμελλο και τον κ. Χαρίτση, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει εκλογές!
Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τον κ . Δούκα κινείται η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο του κ. Ανδρουλάκη. Και τούτο παρότι είναι εμφανές από τις δημόσιες τοποθετήσεις της πως πιέζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει πιο μεταρρυθμιστικές θέσεις, αλλά και να κόψει κάθε σενάριο προεκλογικής συνεννόησης με τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Στον ενδιάμεσο χώρο κινείται ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στα κομματικά δρώμενα, ενισχύοντας την επιρροή του στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Παραλλήλως, όπως προκύπτει και από το σημερινό άρθρο του στα «Π», με έμμεσο τρόπο παίρνει αποστάσεις από την κριτική που ασκεί ο κ. Ανδρουλάκης στη Δικαιοσύνη.
Η απάντηση
Ολα τα προαναφερθέντα μόνο απαρατήρητα δεν περνούν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το κλίμα που πάει να δημιουργηθεί, αλλά και για τις δημόσιες διαφοροποιήσεις. Στο κομμάτι της πολιτικής κριτικής, η απάντηση που δίνουν οι συνεργάτες του είναι πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο μετέχουν τα κορυφαία στελέχη.
Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να έχει πειστεί πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του από συγκεκριμένα στελέχη, που διατηρούν προσωπική ατζέντα και δεν θέλουν να χωνέψουν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μοιάζει έτοιμος ακόμα και εντός των προσεχών ημερών να ενεργοποιήσει καταστατικές ρυθμίσεις που θα θέτουν εκτός κόμματος οποιοδήποτε στέλεχος διαφοροποιείται από τις κεντρικές επιλογές ή δημιουργεί με τη στάση του κλίμα εσωστρέφειας, αλλά και σύγχυσης στους ψηφοφόρους του κόμματος.
Επιπλέον, υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν ότι θα καταστεί σαφές σε στελέχη που ακολουθούν την οδό της υπονόμευσης πως δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές.