Σε νέα κρίσιμη καμπή εισέρχονται οι προσπάθειες για τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία εκεχειρίας προσέκρουσαν σε νέο εμπόδιο. Οι μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο απέρριψαν την τελευταία απάντηση που υπέβαλε η Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη», σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

Η απάντηση της Χαμάς, που παραδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ντόχα μέσω των δύο μεσολαβητών, αφορούσε τη στάση του Ισραήλ και τη διαχείριση των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) κατά τη διάρκεια μιας πιθανής εκεχειρίας διάρκειας 60 ημερών. Ωστόσο, η προσέγγιση της παλαιστινιακής οργάνωσης θεωρήθηκε υπερβολικά άκαμπτη, οδηγώντας τους διαμεσολαβητές να αρνηθούν τη διαβίβασή της στην αμερικανική πλευρά.

Πηγές με γνώση των συνομιλιών αναφέρουν ότι στο εσωτερικό της Χαμάς υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν έναν συμβιβασμό και σε άλλους που προτάσσουν μια σκληρή διαπραγματευτική στάση. Τελικά, όπως φαίνεται, επικράτησε η δεύτερη γραμμή, προκειμένου να διατηρηθεί η εσωτερική συνοχή της οργάνωσης.

Οι Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαμεσολαβητές τόνισαν ότι δεν πρόκειται να προωθήσουν την παρούσα απάντηση στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, ζητώντας από τη Χαμάς να καταθέσει εντός της ημέρας νέα, πιο ήπια πρόταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δυσαρέσκεια των διαμεσολαβητών για τη στάση της Χαμάς μεγαλώνει συνεχώς.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ασκούν έντονες διπλωματικές πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Στιβ Γουίτκοφ αναμένεται να μεταβεί στη Ντόχα εντός της εβδομάδας, με αποστολή να προωθήσει τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός, καθώς και να θέσει τα θεμέλια για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την απελευθέρωση ομήρων.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, την ενημέρωσε πως ο Γουίτκοφ «βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς την περιοχή» και πως η Ουάσιγκτον διατηρεί υψηλές προσδοκίες για θετική έκβαση των συνομιλιών.

Οι έμμεσες συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου, βασίζονται σε ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο προβλέπει την απελευθέρωση 10 ομήρων εν ζωή και την παράδοση 18 σορών, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, σε ένα πλαίσιο δίμηνης εκεχειρίας.