Σημαντικό βήμα για τον τουρισμό στην ακριτική Ελλάδα αποτελεί η συμφωνία της χώρας μας με την Βουλγαρία για τη δημιουργία νέων τουριστικών διαδρομών σε φυσικά αξιοθέατα στην οροσειρά της Ροδόπης.

Το εν λόγω έργο που θα είναι εύκολα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο του βουλγαροελληνικού προγράμματος «Έξυπνες στρατηγικές μάρκετινγκ για τον Τουρισμό στη Διασυνοριακή Περιοχή», το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg VA Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020.

Κύριος εταίρος του προγράμματος είναι η Ελληνική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι δικαιούχοι στη Βουλγαρία είναι οι περιφερειακές διοικήσεις στο Χάσκοβο, το Κάρτζαλι και το Σμόλιαν.

Η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας για το πρόγραμμα που φιλοξένησε η περιφερειακή διοίκηση του Σμόλιαν, στη νότια Βουλγαρία, την Τετάρτη 22/3.

Στη συνάντηση αυτή, ξενοδόχοι, ταξιδιωτικά πρακτορεία και εκπρόσωποι ΜΚΟ πρότειναν μέρη φυσικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Σμόλιαν για ένταξη στις διαδρομές.

Η ανάπτυξη τουλάχιστον 5 νέων διαδρομών έχει ως στόχο να προσελκύσει τουρίστες από τη ροή των διερχόμενων ταξιδιωτών.

Μια μελέτη δείχνει ότι οι περισσότεροι από τους τουρίστες που επιλέγουν να επισκεφθούν την περιφέρεια του Σμόλιαν προσελκύονται από τα πολιτιστικά, τα ιστορικά και τα φυσικά αξιοθέατα. Περίπου το 80% μεταξύ αυτών συλλέγουν πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι μελλοντικές διαδρομές μπορεί να προσελκύσουν Ρουμάνους τουρίστες που πηγαίνουν στην Ελλάδα ή μετανάστες εργάτες που μετακινούνται νότια το καλοκαίρι.

Μια στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή του Σμόλιαν θα εκπονηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.