Νέες δημοσκοπήσεις: Απόλυτη η κυριαρχία Μητσοτάκη: Κατά των πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού οι πολίτες

339

Υπεροχή σε όλα τα σημεία της κυβέρνησης και κυριαρχία Μητσοτάκη καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, μία της Marc για το Πρώτο Θέμα και η δεύτερη της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής.

Η Marc καταγράφει 67,3% θετικές γνώμες για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ θετική άποψη για την πρωθυπουργία Μητσοτάκη έχει και το 43,9%. Θετικά αξιολογείται η κυβέρνηση και σε όλους τους τομείς σε σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Πιερρακάκη, Χρυσοχοΐδη, Κικίλια, Δένδια και Θεοδωρικάκο να σχηματίζουν την πεντάδα με την υψηλότερη «βαθμολογία».

Είναι, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές η πρώτη φορά στην ιστορία των εγχώριων δημοσκοπήσεων που ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, αντί να καταγράφουν φθορά στη διάρκεια του πρώτου χρόνου άσκησης κυβερνητικής εξουσίας, βρίσκονται σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση από εκείνη στην οποία ήταν κατά την εκκίνηση της κυβερνητικής θητείας.

Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία εμφανίζουν σημαντικό βαθμό διείσδυσης στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, ενώ η κυβερνητική πολιτική επιβραβεύεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, ανεξαρτήτως του κοινωνικού στρώματος την επαγγελματική κατηγορία ή την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκουν.

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία κέρδισε τις εκλογές πέρυσι με διαφορά 8,5%, προηγείται πλέον με 21,5 μονάδες καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 42% (από 43,6% τον περασμένο Απρίλιο), αφήνοντας πίσω στο 20,5% τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα ενισχύει τη θέση του τόσο μέσω της αυξημένης συσπείρωσης των ψηφοφόρων του που παρουσιάζει, φτάνοντας στο 87,2%, όσο και χάρη στη μετεκλογική προσέλκυση οπαδών άλλων κομμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 12,3% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται πλέον προς τη Ν.Δ. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση, της τάξης του 61%, καθώς εμφανίζει μεγάλες διαρροές παλαιών ψηφοφόρων και πολύ μικρές εισροές νέων.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 5,6% (+6,2% από τον Απρίλιο), το ΚΚΕ κρατάει σταθερό το 4,8%, ενώ η Ελληνική Λύση με 3,5% (+0,4%) και το ΜέΡΑ25 με 2% κινούνται στο όριο της εισόδου στην επόμενη Βουλή. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 11,4%.  Οι μισοί σχεδόν από τους αναποφάσιστους είναι πρώην ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποστασιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 19,5%, από το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 19,2%, από το ΚΚΕ είναι στο 17,7%, από την Ελληνική Λύση στο 11,9% και από το ΜέΡΑ25 στο 11,6%.

Οι πολίτες τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση (σε ποσοστό 77,5%).

Ένας στους δύο πολίτες (49,7%) απαντά κατηγορηματικά ότι δεν είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Στον αντίποδα, το 27,5% δηλώνει προτίμηση σε έναν περιορισμένο και το 14,3% τάσσεται υπέρ ενός ριζικού ανασχηματισμού.

Η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 46,4%, θεωρεί ότι ο Νίκος Παππάς έχει σοβαρές ευθύνες και πρέπει να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις και το ηχητικό Μιωνή.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Οι Έλληνες ανησυχούν για την οικονομία και δεν θέλουν πρόωρες εκλογές σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis που δημοσιεύει «το Βήμα της Κυριακής».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με σχεδόν 18 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχία για την οικονομία

Ειδικότερα, ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, 4 στους 10 πολίτες απάντησαν πως θεωρούν την οικονομία.

Την ανεργία ανέφερε το 16%, την ιατρική περίθαλψη και την επιδημία του κοροναϊού το 14%, το προσφυγικό – μεταναστευτικό το 9% και την εξωτερική πολιτική το 7%.

Πώς κρίνουν οι πολίτες την κυβέρνηση

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συμπληρώνει έναν χρόνο διακυβέρνησης, οι πολίτες δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι από το έργο και τους χειρισμούς της.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,7% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,3%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,2%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 2,9%, το ΜΕΡΑ25 με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr