Οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στη χώρα μας θα βρεθούν στο επίκεντρο σύσκεψης σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο ΓΓ του υπ. Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η ΓΓ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και φορείς της αγοράς όπως ο Θανάσης Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), ο Γιώργος Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ) και η Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ).

Η σύσκεψη θα διεξαχθεί στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του Nord Stream 1, αν δεν ανακτήσει τη γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα. Αναφέρθηκε στις ανησυχίες από τη διακοπή του NordStream 1 για εργασίες συντήρησης, επισημαίνοντας πως κάποιες χώρες θα πληγούν βεβαίως περισσότερο αλλά σίγουρα οι συνέπειες θα αφορούν όλους. Επικαλέστηκε τα λεγόμενα του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο της πλήρους διακοπής ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

«Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου», τόνισε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται.

«Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή θα έρθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται όμως όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.