Εξίσωση για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η παρουσία… ποντικών σε σχολικό συγκρότημα του Δήμου Νέας Σμύρνης το οποίο αφορά τρία διαφορετικά σχολεία: την Ευαγγελική Σχολή, το 5ο Δημοτικό και το 4ο Νηπιαγωγείο της πόλης.

Διδακτικό προσωπικό και γονείς, ανάστατοι από την παρουσία των τρωκτικών, απαιτούν λύση από τον οικείο δήμο, ο οποίος απαντά πως έχει κάνει τα προβλεπόμενα

«Με αφορμή την εμφάνιση τρωκτικών σε κάποια σχολεία της Νέας Σμύρνης και την εύλογη ανησυχία των γονιών με παιδιά που φοιτούν σε αυτά, ο δήμος Νέας Σμύρνης ανακοινώνει τα εξής: Η εμφάνιση σε μερικά σχολεία της πόλης μας τρωκτικών το νέο έτος, σύμφωνα με ενημερώσεις που είχαμε από Διευθύνσεις Σχολείων και Συλλόγους Γονέων, μας οδήγησαν, ως οφείλαμε, άμεσα στην επανάληψη του Προγράμματος Μυοκτονιών και Απολυμάνσεων που υλοποιούμε συστηματικά στα σχολεία τέσσερις φορές τον χρόνο. Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2024 ήταν οι τελευταίες ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκαν πριν την εμφάνιση του προβλήματος τον Ιανουάριο.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες ακολουθούνται από πιστοποιητικά που εκδίδει η ανάδοχος εταιρεία.
Αμέσως μετά την πληροφορία εμφάνισης ή επανεμφάνισης τρωκτικών, όπως αυτές τις ημέρες στο ενιαίο κτιριακό συγκρότημα της Ευαγγελικής Σχολής, του 5ου Δημοτικού και του 4ου Νηπιαγωγείου, έχουν εφαρμοστεί ειδικές μέθοδοι μυοκτονίας και απολύμανσης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και η πρόληψη νέων εμφανίσεων τρωκτικών.

Συγκεκριμένα, κάνουμε επαναληπτικές μυοκτονίες και μικροβιοκτονίες εντός των σχολικών συγκροτημάτων και σε όλα τα φρεάτια ομβρίων, ιδιαίτερα γύρω από τα σχολεία, τοποθετώντας τρωκτικοκτόνα σκευάσματα.

Έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι στα σχολικά κτήρια της περιοχής από συνεργείο απολύμανσης και ειδικούς επιστήμονες και συνεχίζουμε τις εφαρμογές με την προσθήκη νέων δολωματικών σταθμών εντός των συγκροτημάτων και δολωμάτων στις αποχετεύσεις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων. Είμαστε σε ετοιμότητα καθημερινά υπό τις οδηγίες του Επόπτη Δημόσιας Υγείας του δήμου μας για τη συνέχιση λήψης μέτρων μέχρι της εξαφάνισης του φαινομένου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία όμως προκαλούν περαιτέρω ερωτήματα:

  • Είναι δυνατόν, αν έγινε μυοκτονία τον Δεκέμβριο, τόσο σύντομα να εμφανίστηκαν εκ νέου τα (σε άλλη περίπτωση χαριτωμένα) τρωκτικά;
  • Υπήρξε επιμελής εφαρμογή;
  • Έχει σχέση το γεγονός πως το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται απέναντι από το κοιμητήριο Νέας Σμύρνης;
  • Υπάρχει σύνδεση της παρουσίας των ποντικών με τα έργα που γίνονται στην περιοχή, όπως κάποιοι υποστηρίζουν;
  • Έχει ελεγχθεί το συγκρότημα για κενούς χώρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία μόλυνσης ή εύκολης πρόσβασης για τα τρωκτικά

Η υπόθεση έγινε γνωστή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Προτύπου Γενικού Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής, ο οποίος με επιστολή του προς τον δήμο εκπέμπει SOS για την υγεία των παιδιών πως κινδυνεύουν από «τη σαλμονέλωση, τον πυρετό των τρωκτικών, τη λεπτοσπείρωση και την πανούκλα».

Επιπρόσθετα ο σύλλογος απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή:

1. Την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου αντιμετώπισης τρωκτικών.
2. Τη διεξαγωγή εκτεταμένης απολύμανσης του σχολικού συγκροτήματος της Ευαγγελικής και ενδελεχούς καθαρισμού όλων των χώρων από εξειδικευμένα κλιμάκια καθαρισμού.
3. Τον καθαρισμό των φρεατίων στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου και την τοποθέτηση δολωμάτων και στα φρεάτια περιμετρικά της Σχολής.

«Θεωρώντας δεδομένο ότι η υγεία, ούσα το ύψιστο αγαθό, είναι αδιαπραγμάτευτη, απαιτούμε την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου. Σε αναμονή της απάντησης και των ενεργειών σας, επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης φέρει ακέραια την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πολλώ δε μάλλον όταν οι ίδιοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όπως επίσης και οι Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης το έχουν ήδη αναδείξει», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και διαχείρισης

Ο Γιώργος Λάμπρου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων και Μυοκτονιών Ελλάδας, εξηγεί στο «Μανιφέστο» πως «για να αποφευχθούν φαινόμενα υπερπληθυσμού τρωκτικών οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Συστηματικούς καθαρισμούς και αποψιλώσεις χώρων, ώστε να μειωθούν οι εστίες φωλεοποίησης.
  • Στεγανοποίηση κτιρίων για την αποτροπή της εισόδου τρωκτικών.
  • Τοποθέτηση δολωματικών σταθμών σε περιμετρικά σημεία και σε στρατηγικές θέσεις εντός των εγκαταστάσεων.
  • Διαρκείς ελέγχους από εξειδικευμένους επαγγελματίες με προσαρμογή των μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη του προβλήματος.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδίου απαιτεί τη στενή συνεργασία των αρμόδιων αρχών με τον υπεύθυνο επιστήμονα της αδειοδοτημένης επιχείρησης καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης, ώστε να διασφαλιστεί η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα των μέτρων καταπολέμησης και πρόληψης».

Ο κ. Λάμπρου συμπληρώνει πως απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας, διευκρινίζοντας πως «διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση της κατανάλωσης των δολωμάτων, την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών και την προσαρμογή της στρατηγικής αντιμετώπισης, με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων όπου κρίνεται αναγκαίο».

«Διορθωτικά μέτρα, όπως ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου, η στεγανοποίηση κτιρίων και η απομάκρυνση οργανικών υπολειμμάτων τα οποία είναι “πόλος έλξης”, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εισβολής των τρωκτικών εντός των κατοικημένων χώρων», καταλήγει.

Ο Γιώργος Λάμπρου σε αναλυτικό σημείωμά του προς το tomanifesto.gr σημειώνει:

Είναι απαραίτητο να επισημανθούν βασικά ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των τρωκτικών σε κατοικημένες περιοχές, όπως το συγκρότημα της Ευαγγελικής Σχολής στη Νέα Σμύρνη, όπου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έχει καταγραφεί αυξημένη παρουσία ποντικιών.

Νομοθετικό Πλαίσιο και Υποχρεώσεις: Στην Ελλάδα, η διαχείριση των τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους πραγματοποιείται αποκλειστικά από εξειδικευμένες επιχειρήσεις που έχουν λάβει τη σχετική γνωστοποίηση λειτουργίας, όπως ορίζεται από την ΚΥΑ 323/4883 (ΦΕΚ 163Β’/22-1-2015). Οι επαγγελματικές παρεμβάσεις ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η αποτελεσματικότητα των δράσεων όσο και η προστασία της δημόσιας υγείας, των οργανισμών μη-στόχων όπως είναι τα ζώα και του περιβάλλοντος.

Μέθοδοι και Στρατηγικές Μυοκτονίας: η αποτελεσματική καταπολέμηση των τρωκτικών απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει:

  1. Επιτόπιος έλεγχος & Αυτοψία χώρου: Πραγματοποιείται ενδελεχής αξιολόγηση του χώρου, των συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη τρωκτικών και των πιθανών σημείων εισόδου τους.
  2. Εκπόνηση Σχεδίου Μυοκτονίας: Καθορίζονται τα μέτρα αντιμετώπισης, επιλέγονται τα κατάλληλα μέσα (παγίδες, δολώματα κ.λπ.) και ορίζεται πρόγραμμα επισκέψεων.
  3. Εγκατάσταση δικτύου Δολωματικών Σταθμών: Τα μυοκτόνα σκευάσματα τοποθετούνται αποκλειστικά εντός κλειστών δολωματικών σταθμών, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά τους και να διασφαλιστεί η προστασία ανθρώπων και οργανισμών μη-στόχων .
  4. Πρόληψη & Διαχείριση Περιβάλλοντος: Η μείωση των εστιών αναπαραγωγής των τρωκτικών είναι κρίσιμη. Διορθωτικά μέτρα, όπως ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου, η στεγανοποίηση κτιρίων και η απομάκρυνση οργανικών υπολειμμάτων τα οποία είναι «πόλος έλξης», συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εισβολής των τρωκτικών εντός των κατοικημένων χώρων.
  5. Τακτικοί Έλεγχοι & Αξιολόγηση Αποτελεσματικότητας: Διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση της κατανάλωσης των δολωμάτων, την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών και την προσαρμογή της στρατηγικής αντιμετώπισης, με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ειδικές Οδηγίες για Χώρους με Δημόσια Χρήση: Σε χώρους με παρουσία παιδιών, τροφίμων ή μεγάλης συγκέντρωσης ατόμων, όπως σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, η χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων απαιτεί αυξημένα μέτρα προφύλαξης και αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών ασφαλείας.

Αναγκαία Μέτρα σε Δημόσιες και Δημοτικές Υποδομές: Για να αποφευχθούν φαινόμενα υπερπληθυσμού τρωκτικών, όπως αυτό που αναφέρεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στη Νέα Σμύρνη, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και διαχείρισης, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Συστηματικούς καθαρισμούς και αποψιλώσεις χώρων, ώστε να μειωθούν οι εστίες φωλεοποίησης.
  • Στεγανοποίηση κτιρίων για την αποτροπή της εισόδου τρωκτικών.
  • Τοποθέτηση δολωματικών σταθμών σε περιμετρικά σημεία και σε στρατηγικές θέσεις εντός των εγκαταστάσεων.
  • Διαρκείς έλεγχοι από εξειδικευμένους επαγγελματίες με προσαρμογή των μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη του προβλήματος.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου σχεδίου απαιτεί τη στενή συνεργασία των αρμόδιων αρχών, με τον υπεύθυνο επιστήμονα της αδειοδοτημένης επιχείρησης καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης, ώστε να διασφαλιστεί η μακροχρόνια αποτελεσματικότητα των μέτρων καταπολέμησης και πρόληψης.