Νέα πρόταση προς την Unesco για την αναγνώριση της μακεδονικής κουζίνας ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς κατέθεσε προ ημερών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, η αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας υπέβαλε στην αρμόδια διεύθυνση του οργανισμού δήλωση πρόθεσης υποβολής στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για τη μακεδονική κουζίνα και αναμένει στις 16 Μαρτίου το αποτέλεσμα της διαδικασίας.
Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την Unesco, το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση αναλυτικού φακέλου από την Περιφέρεια.
Στη δήλωση που κατατέθηκε αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η μαγειρική είναι τέχνη και μέσα από τη διαρκή αναζήτηση και γνώση οδηγεί από τη φύση στον πολιτισμό». Τονίζεται, παράλληλα, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεώρησε πως «ο καλύτερος τρόπος να εμπλουτίσει τον γαστρονομικό τουρισμό είναι να τον φέρει πραγματικά κοντά στις γεύσεις και τις συνταγές».
Στην επιχειρηματολογία της Περιφέρειας επισημαίνεται ότι η μακεδονική κουζίνα έχει τη δική της σύνθετη ταυτότητα, συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. «Συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις και εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακές πρώτες ύλες, ζωντανεύει συνταγές που γεννήθηκαν από τη γαστρονομική παράδοση Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών και ντόπιων κατοίκων με τη σημαντική επιρροή της Εβραϊκής και της Αρμένικης κοινότητας του τόπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η πρόταση της Περιφέρειας συνδέεται με την πρόθεσή της για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί σε μητρώο οι συνταγές που συνθέτουν τη μακεδονική κουζίνα, με αναλυτική παρουσίαση των υλικών και του τρόπου προετοιμασίας και με σύστημα ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Μπάτος, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι η ανάλογη πρόταση που είχε υποβληθεί από την Περιφέρεια το 2018 δεν είχε ευδοκιμήσει και σχολίασε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.