Το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ισχυρίζεται ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών, περιέπλεξε το Κυπριακό», καλώντας προκλητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην ανακατεύεται στο Κυπριακό», επισημαίνοντας πως «Λειτουργεί σαν εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων».

Ειδικότερα, το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αναφορές για την Τουρκία που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι η σύνδεση των θεμάτων της Άγκυρας με το Κυπριακό είναι «μη αποδεκτή», σύμφωνα με το ProtoThema.gr.

Σε σχετική ανακοίνωση, το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ισχυρίζεται ότι «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών, περιέπλεξε το Κυπριακό». Παράλληλα, αναφέρει ότι αναγνωρίζεται ως θετική η αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, ωστόσο, «οι αναφορές στο Κυπριακό αποδεικνύουν ότι η ΕΕ λειτουργεί ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής και ελληνικής πλευράς».

Η επίθεση στην ΕΕ

Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ΕΕ ότι προτιμά να κρατά «όμηρο» τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο Κυπριακό, αντί να επιδιώκει λύση και ισχυρίζεται ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αναγνώριση των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της κυρίαρχης ισότητας και της ίσης διεθνούς υπόστασης, προτείνοντας λύση δύο κρατών.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι το Βαρώσι βρίσκεται υπό την πλήρη κυριαρχία των κατεχομένων και ότι «το άνοιγμά τους έχει σχεδιαστεί με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας, όπως αυτά διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο». Απορρίπτει αναφορές σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας την ΕΕ να σταματήσει να τις επικαλείται.

Τέλος, αναφέρεται ότι δεν θα αποδεχθεί την ανάμειξη της ΕΕ στο Κυπριακό, καλώντας την να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αντί να στοχεύει την Τουρκία, κατά την έκφρασή του.